Sabah

Meleklerin cinsiyetin­i tartışmak

- haVan \aOFin#Vabah FRP tr SMS +%< \a] ·\H J|nGHr

Fatih İstanbul’u kuşatmışke­n, Bizanslıla­r meleklerin cinsiyeti ni tartışıyor­muş. Bunun üzerinden büyük bir genelleme yapmak mümkün mü bilmiyorum ama deneyebili­riz. Bir toplumda çöküş varken bu tür anlam sız işlerle uğraşma eğilimi gittikçe hız kazanıyor demek çok da yanlış sayıl maz.

$MERIKA DüN YANıN DöRT BIR TARAFıNDA KENDI ELIYLE YARATTı ğı KAOS NEDENIYLE ULUSLARARA­Sı ETKIN LIğINI GITTIKçE YITI RIYOR. Rasyonel bir kafayla baktığınız da silkinip kendine gelmesini ve çözüm üretecek adımlar atmasını beklersini­z. Ancak öyle olmu yor. Boş beleş işlerle uğraşmak ve ken dine zarar verme eğilimi hız kazanıyor.

Dünyada herkesle kavga ediyor. Müttefik bulmakta da güçlük çekiyor. Çin’den endişe duyuyor. Ticaret sava şı başlatmak istiyor. Ancak bir türlü iler leme kaydedemed­i. Çin’i henüz yalnız laştırabil­miş değil. Kısa sürede olacak gibi de görünmüyor. Rusya’dan rahat sız. Orta menzilli füze anlaşmasın­ı iptal ediyor. Fakat Avrupa güvenliği nin ne yöne gidebilece­ğini ön göre miyor. Katkı vermediği için Avrupa’yı terk etmeye hazırlanıy­or. İran’ı sıkıştır mak istiyor ama attığı anlamlı bir adım hâlâ yok. Müttefikle­rini ikna edebilece ği çok şüpheli. Zaten Türkiye gibi kla sik müttefikle­riyle krizli ilişkiler alışkan lık haline geldi. Bunun yerine daha küçük aktörlere yönelme eğilimi çıktı. Suud gibi ülkelerle ilişkileri­n yetebilece ği yanılgısı geliştiril­di. Ancak bakıyoruz onlar bile Amerika’ya güvensizli­k için de. Ve yeni ortaklıkla­r peşinde. Prens son bir hafta içinde doğu açılımı başlattı desek yeridir. Pakistan ve Çin’le yakın laşma arıyor. Bunun kendisi için ne tür sonuçları olacağını konuşabili­riz ancak benim dikkatimi çeken Suud’un bile Amerika’dan umudu kesmiş olması.

Amerika dünya siyasetine olan ilgi sizliği nedeniyle bunca yıldır elinde tut tuğu stratejik etkinliği ateşe atıyor. Bu esnada dönüp bakın. Ne yapı yor Amerika diye. Hiç. Koca bir hiç.

İç SIYASI TARTışMALA­RA GöMüLMüş HALDE. Duvar, yolsuzluk, Rusya’nın seçimlere müdahalesi gibi konula rı uzattıkça uzatmaktan keyif alıyorlar. Başlarını kaldırıp da dünya siyasetine ilgi gösterecek halleri yok. Ama bu ilgi sizliğin nedeni iç karmaşa değil. Aksine daha ziyade IçE KAPANMA SIYASETI Iç KARMAşANıN NEDENI OLDU DEMEK DAHA DOğRUDUR. Tüm uluslarara­sı angajmanla­rını terk eden Amerika ortak ulusal çıkar tanımlamas­ında buluşama dığı gibi içeride de karpuz gibi bölündü. Medyada çıkan haberler meleklerin cin siyeti tartışması­nı aratmayaca­k nitelikte anlamsız ve içeriksiz. Bu da bir katalizör etkisi görüyor ve diplomatik hareketsiz liği yeniden besliyor. Büyük bir şok gel mediği müddetçe de böyle sürecek gibi.

TRUMP KARşıTLARı MELEKLERIN CINSIYETIN­I TARTışıRKE­N, Dış POLITI KAYLA EN FAZLA ILGILENMES­I GERE KEN TRUMP VE EKIBIYSE LAFLA PEY NIR GEMISI YüRüTMEYE çALışıYOR. Venezüella bunun en iyi göstergesi. Bolton her gün yeni bir açıklama yapıp Maduro’yu tehdit ediyor. Müdahaleyi ima ediyor fakat açıktan müdaha le ederiz diyebilece­k cesareti bile yok. Bunu da sırf Maduro değil tüm dünya görüyor. SONUç OLARAK LAFLA PEYNIR GEMISI YüRüMüYOR. GEMI YüRüME YINCE DE GEMIDE ISYAN KAçıNıLMAZ HALE GELIYOR.

 ??  ?? +aVan %aVri &lt;A/Ç,1
+aVan %aVri &lt;A/Ç,1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye