Sabah

Albayrak ABD’li yatırımcıl­arla buluşacak

-

ABD ile ilişkilerd­e yeni bir sayfa açılıyor. İki ülke arasında son yıllarda ABD’nin attığı siyasi adımlarla bozulan güven ortamı, ticaret köprüsüyle yeniden inşa edile cek gibi görünüyor. İki ülkenin iş dünyası, siyasetten sokağa güven oluşması, ilişkileri­n sağlamlaşt­ırılması için inisiyatif alı yor. Bu noktada anahtar ise 20 milyar dolar olan ticaret hac mini 75 milyar dolara çıkar ma hedefi oldu. Neler yapıla cak? DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet

Ali Yalçındağ ile konuştum. Yalçındağ, iki başkanın artık siyasetten öte ekonomi konuş maya başlamalar­ından duyduğu memnuniyet­i aktardı. Ve bu yeni durumun iyi anlaşılmad­ığının altı nı çizdi: “Trump’ın teklif ettiği 75 milyar doların yarısı ihracatımı­z olsa ABD için 35 milyar dolarlık büyüklükte yeni bir üretim yapmamızı istiyor demektir. ‘ABD Türkiye’ye yaptırımla­r uygulamaya başladı’ denildiğin­de piyasalar hemen algıyor. Dolar yükseliyor. Rating kuruluşlar­ı Türkiye’nin notunu incele meye alıyorlar. Bu kadar güzel bir haber gel diğinde reaksiyon yok.”

Piyasalar anlamasa da iki ülke iş dünya sı harekete geçmiş bile. TAİK bir çalışma baş latarak danışman şirketlerl­e, STK’larla, Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yapmış. Yalçındağ, “Bugüne kadar ABD ile ticari ilişkiler konu sunda bir yol haritası belirlenme­miş. Şimdi Ticaret Bakanlığı ürün bazında detaylı çalış malar yapıyor. Bu hedefin gerçekleşt­irilmesini, görev bilinciyle üstümüze alarak çalışmalar­a başladık. A’dan Z’ye konuyu inceliyoru­z. ABD’deki partnerimi­z ATC de çalışıyor. İki başkana rapor sunaca ğız. 14-16 Nisan’da Washington’da gerçekleşt­irilecek ATC- TAİK toplantısı­nda bunun bir kısmını anons etmek istiyoruz. Mayıs’ta yol haritamız netleşir. Bu hedefe 5 yılda ulaşacağım­ızı düşünüyoru­m. Adı serbest ticaret anlaşması olmayacak ama o büyüklükte olacak” dedi. 6 ay önce ABD iş dünyasının aradaki problemler çözülmeden iş konuşmak istemediği­ni hatırlatan Yalçındağ, durumun tersine döndüğünü söyledi.

Güvenin geri gelmesinde çok etkili bir isim var: “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ı özellikle davet etmek istediler. Eylül’de New York’ta yaptığımız konferanst­a Albayrak nasıl bir yol haritası izlediğini anlattı. Söylediği yol haritasını­n gerçekleşm­esi yeni bir güven ortamı sağladı. ‘Nisan’dan sonra yapacaklar­ınızı duymak istiyoruz’ diye çağırıyorl­ar. Sağolsun kırmadı. ABD’li yatırımcıl­ara konuşma yapacak ve Türkiye’nin yeni yol haritasını anlatacak.” Toplantıya iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanların­ın da katılması bekleniyor.

TZitter #o]lemdoJaner o]lem.doJaner#ahaber.com.tr

 ?? SÖZÜN ÖZÜ Ö]lem DOĞANER ??
SÖZÜN ÖZÜ Ö]lem DOĞANER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye