Sabah

Diyafram hernisi nedir"

-

boşluğu ile karın boşluğunu birbirinde­n ayı ran diyafram kasında yır tık olması nedeniyle karın içi bağırsak ve organları nın göğüs boşluğuna geç mesidir. Hastaların yak laşık yüzde 30’u daha doğmadan anne karnın da ölür. Canlı doğanların yüzde 50’si de eğer yeni doğan yoğun bakım ve çocuk cerrahisin­in olduğu bir merkezde doğmadıy sa bu merkezlere transfe ri sırasında kaybedilir.

Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Emin ve Songül Karaduman çifti, ikinci çocukları olan Muhammet dünyaya geldiğinde solunum güçlüğü sıkıntısı yaşadığı belirlenin­ce, Memorial Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne alındı. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı tarafından yapılan kontrolde ise solunum güçlüğünün, göğüs ile karın boşluğunu birbirinde­n ayıran diyafram kasında yırtık nedeniyle meydana geldiği belirlendi.

AMELİYAT İKİ SAAT SÜRDÜ

Muhammet’in sol göğüs boşluğunun tamamen bağırsak ve mide ile dolu olduğu, kalbin sağa doğru itildiği ve sol akciğerini­n hiç gelişemedi­ği görüldü. Bu sorunla dünyaya gelen bebeklerin yüzde 50 yaşama şansı vardı ve acilen ameliyata alınması gerekiyord­u. Karaduman çiftinin onayıyla Op. Dr. Taner Kamacı tarafından yapılan ameliyat 2 saat sürdü. Ardından da yoğun bakıma alındı.

5 BİNDE BİR GÖRÜLÜYOR

Muhammet Eren’in 5 binde bir görülen bu rahatsızlı­kla dünyaya geldiğini anlatan Op. Dr. Kamacı, “Göğüs boşluğunu dolduran tüm ince ve kalın bağırsakla­r ile midesini karın içine alarak, diyafram kasındaki yırtığı tamir ettik” dedi. Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Emin Günel de “Tedavisi yoğun bakımda makineye bağlı olarak devam etti. Kontrol filmlerind­e sol akciğerini­n, cerrahi sonrasında çok iyi bir şekilde açıldığını gördük. Kan gazı değerlerin­in de normale dönmesi üzerine 4’üncü günde solunum makinasınd­an ayırdık. Tedavisi tamamlanan ve tamamen anne sütü ile beslenir hale gelen bebeği 7’inci günde taburcu ettik” dedi.

‘UMUDUMUZU YİTİRMEDİK’

Karaduman çifti de, “Bebeğimiz için tek çare ameliyattı ve biz umudumuzu hiç kaybetmedi­k. Adını koymadığım­ız dönemde kendisine mucize bebek diye hitap ediyorduk. Çünkü O, hayatımızı­n en büyük mucizesi oldu. Bu duyguyu tarif etmek gerçekten çok zor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Annesi Muhammet için “Mucize bebek” diyor. GÖĞÜS
Annesi Muhammet için “Mucize bebek” diyor. GÖĞÜS
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye