Sabah

Süper teşvikle ilk yerli stent

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı 135 milyar liralık süper teşvik paketi ilk meyvesini verdi. Stent teknolojis­inde lider olmaya hazırlanan Alvimedica’nın Çatalca’daki 30 milyon dolar yatırımla inşa ettiği fabrika, Mart’ta açılıyor

- Kerem ALKİN

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 135 milyar liralık süper teşvikler ilk mevyesini verdi. Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, Çatalca’da 30 milyon dolar yatırımla inşa edecekleri stent fabrikasın­ı martta açacakları­nı söyledi. Fabrikanın­ın açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Alaton, Türkiye’de pazar büyüklüğü 120 milyon dolar olan ve tamamı ithal edilen stentlerin yurtiçinde­n karşılanac­ağını belirterek, “350 bin adet ithal ediliyor, biz toplam 900 bin üretebilec­eğiz” dedi.

TEK KADIN YATIRIMCI

+a]al ATEŞ

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı 19 dev arasında tek kadın yatırımcı olan Leyla Alaton, Türkiye’nin sağlık ekipmanlar­ı satan bir ülke olarak çok iyi bir pazar olacağını kaydetti. Fabrikanın 7 bin 500 metrekare üzerine kurulu olacağını söyleyen Alaton, “Yüksek teknoloji olduğundan, katma değeri çok yüksek ürünler üretildiği­nden özellikle Cumhurbaşk­anımızın çok üstünde duracağı ve yakından takibinde olduğu bir konumda olduğumuzu düşünüyoru­m” dedi.

Açılıştan 1 yıl sonra 900 binlik kapasiteye ulaşacakla­rını belirten Alaton, “Şu anda 300 kişilik istihdam var. Yüzde 71’i genç kadın. 20 kişilik bir mavi yakalı grup İtalya’da 1 ay eğitim aldı. En gurur duyduğum tarafı bu. İstihdam ilk etapta 350-370 kişiye çıkacak” dedi.

Ürettikler­i stentin diğerlerin­e göre diyabet hastaların­da daha da iyi çalıştığın­ı belirten Alaton, “Çünkü çok ince ve kırılgan bu hastaların damarları. Bizim stentimizi­n ince damarlarda daha iyi cevap verme özelliği var. Teknolojiy­i İtalya’dan transfer ediyoruz. Orada aldığımız fabrikadan know-how’ı aldık. Karbon kaplama özelliği var. İlaç kaplama ama ilacın konduğu şey rezervuar. Çinliler kopya etmeye kalktı ve Almanya’da onları dava ederek kazandık” ifadelerin­i kullandı.

“Medikal cihazın kardiyoloj­ide HUB’ı olacağız” diyen Alaton, “Gelecektek­i projelerim­izde mitral kapak var.

Ama çok uzun vadeli. Dünya çapında bir proje. TÜBİTAK ile birlikte çalışmayı düşünüyoru­z. Oradan yardım bekliyoruz” dedi. 019, Avrupa kıtası açısından ‘zor’ bir yıl olacak. Kıta, 29 Mart yaklaşırke­n, AB projesinin bugüne kadar karşılaştı­rdığı en kritik sorun olan ‘Brexit’in içinden çıkamıyor. İngiltere Parlamento­su, kendi başbakanla­rı May’ın ‘anlaşmalı Brexit’ çabasına cevaz vermemekte kararlı. AB kulislerin­de dolaşan dedikodu, İngilizler­in 23-26 Mayıs tarihlerin­deki Avrupa Parlamento­su ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı’nı belirleyec­ek seçimleri bilhassa beklemek üzere işi yokuşa sürdükleri. Çünkü, önümüzdeki seçimlerde, AB tari hinde ilk kez, zaten AB projesinin karşısında olan aşırı sağ ve aşırı sol siyasi hareketler­in parlamento­daki sandalEKON­OMİ-POLİTİK ye oranının yüzde 28’e

yükselmesi bekleniyor. Bu durum, İngilizler­in böyle bir parlamento yapısından işlerine daha fazla gele cek bir ‘Brexit’ anlaşması koparma ları halinde, İngiltere’yi takip edebilecek başka ülkelerin de olabileceğ­i tartışmala­rını alevlendir­mekte.

Bu durum, İngilizler­in böyle bir parlamento yapısından işlerine daha fazla gelecek bir ‘Brexit’ anlaşması koparmalar­ı halinde, İngiltere’yi takip edebilecek başka ülkelerin de olabileceğ­i tartışmala­rını alevlendir­mekte. Bu arada, May’in yeni anlaşma taslağını parlamento­ya 12 Mart’ta sunacağı netleşti.

Bu nedenle, ‘Brexit’ gibi, her ülkenin çıkış planına uygun isimlerin bile esprisi yapılmakta. Bu arada, 2019 için Yunanistan’daki seçimlerin yanı sıra, İtalya, İspanya ve Almanya’daki muhtemel erken seçimlerin yakından izlenmesi de gerekecek. Brexit ve seçim belirsizli­ği dertleri yetmezmiş gibi, ABD’nin son 1-2 haftadır, AB’ye yönelik ‘ticaret savaşı’ tehditleri­nin tırmanması ve yine ABD ile Rusya arasında tırmanan gerginliği­n ağırlık merkezinin de Avrupa’ya kayıyor olması, Kıta’nın omuzlarınd­aki yükü arttırmış gözüküyor. Bir dünya düşünün ki, Beyaz Saray’a sunulan raporda, Alman arabaları ABD’nin ulusal güvenliği için tehdit ilan ediliyor. AB liderleri ve önde gelen kurumları, Başkan Trump ve Ekibi’nin sözleri, raporları ve tehditleri nedeniyle her gün bir başka şok, bir başka travma yaşıyorlar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya tarafından üretilen otomobille­rin ABD’nin güvenliği için tehdit unsuru olarak görülmesin­in kendilerin­i ürküteceği­ni vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, ABD’nin Avrupa’ya orta menzil li füzeler konuşlandı­rması halinde Rusya’nın karşılık vereceğini belir terek, Rusya’nın füzelerin kendisine fırlatıldı­ğı toprakları vurabilece­k silahlar geliştirme­k ve konuşlandı­rmakla kalmayıp, bu füzelerin fırlatılma­sı kararının alındığı toprakları, yani ABD’yi de vurabilece­k silahlar geliştirec­eği uyarısında bulundu. Görünen o ki, Avrupa Kıtası 2019’da, Brexit, seçimler, ticaret savaşları ve ABD-Rusya 2. Soğuk Savaş gerginliği nedeniyle hayli ‘yoğun’ ve ‘zor’ bir yıl yaşayacak.

kerem.alkin#sabah.com.tr SMS KA ya] 1 ’ye J|nder. (1. 0 TL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye