Sabah

Darbeci Sisi’ye tepkiler çığ gibi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye’nin tampon bölge konusundak­i çıkarların­ı koruyarak Suriye-Türkiye sınırına Rus askerinin konuşlandı­rılabilece­ğini söyledi.

-

ve Çin ziyaretler­i sırasında Vietnam, Çin ve Phoenix televizyon­larına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Rusya arasında 1998’de imzalanan Adana Mutabakatı’nda bir tampon bölge kurulması konusunu hatırlatar­ak, “Anlaşmada sınır bölgesinde terör tehdidini ortadan kaldırmaya yönelik işbirliği yapılması ve Türkiye tarafının Suriye toprakları­nda sınırın belli bölümlerin­de faaliyet gösterebil­mesi öngörülüyo­r. Şimdi askerler tarafından, Şam’ın tavrı göz önünde bulundurul­arak bu tampon bölgenin nihai formatı üzerinde anlaşılıyo­r” diye konuştu.

HAMA’DA DEAŞ SALDIRISI

Lavrov “Prensipte karada ateşkes, güvenlik tedbirleri­ne riayet ve gerilimi azaltma bölgelerin­e yönelik anlaşmalar­da Rus askeri polisinin konuşlandı­rılması deneyimine sahibiz. Sözkonusu tampon bölge için de bu hâlâ mümkün. Ancak bir kez daha vurgulamak isterim: Askerler Şam ve Türkiye’nin pozisyonla­rını göz önünde bulundurar­ak konuyla ilgili detaylar üzerinde anlaşmaya çalışıyor” dedi. Öte yandan Suriye’nin batısındak­i Hama vilayetind­e yer alan Selamiye kırsalında bir otobüsün geçtiği yolda terör örgütü DEAŞ’ın döşediği bir mayının patlaması sonucu en az 24 kişi hayatını kaybetti.

2015’te Başsavcı Hişam Berekat’a düzenlenen bombalı saldırının planlayıcı­ları oldukları iddiasıyla tutuklanan ve işkenceyle zorla suçu kabul etmeleri sağlanan 9 gencin idam edilmesine dünya genelinde tepkiler sürüyor.

İdamlar Ankara’da da sivil toplum kuruluşlar­ı tarafından protesto edildi. İdam edilenlerd­en Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan’ın oğlu Ahmed Taha da protestocu­lar arasında yer alırken protestocu­lar “Bir Musa gelecek, firavunu yenecek” şeklinde sloganlar attı.

Uluslarara­sı İnsan Hakları ve Demokrasi Derneği Başkanı Remzi Çayır, “Bütün dünyaya sesleniyor­uz. Bugün Mısır’da, Kudüs’de başka coğrafyala­rda insanlık ölürken hala kör ve sağırsınız. Sisi’ye de buradan sesleniyor­uz. Artık zulmün yeter. Elinizdeki kanlar, sizi bu dünyada cehenneme götürecekt­ir” dedi.

Ankara İnanç Özgürlük Platformu da Büyükelçil­ik önünde eylem yaptı. Platform Sözcüsü Mustafa Sinan, “Kana susamış vampirler durmuyorla­r. Bütün dünya üç maymunu oynamaya, Sisi ile görüşmeye devam ediyor. Sisi arkasına aldığı şeytan üçgeni ABD, İngiltere ve Siyonist İsrail’e güvenerek zulmünü devam ettiriyor” dedi.

 ??  ?? Suriye’nin El Bab sınır kapısı yakınların­da bir köy.
Suriye’nin El Bab sınır kapısı yakınların­da bir köy.
 ??  ?? İdamları protesto eden vatandaşla­r Mısır’ın Ankara Büyükelçil­iği önüne siyah çelenk bıraktı.
İdamları protesto eden vatandaşla­r Mısır’ın Ankara Büyükelçil­iği önüne siyah çelenk bıraktı.
 ??  ?? Sergey Lavrov
Sergey Lavrov

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye