Sabah

Suudi veliahdı Türkiye’nin susma parası istediğini mi düşünüyor?

-

Cumartesi gecesi Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan dünya çapın da önemli açıklamala­r vardı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK’te Hande Fırat ve Hakan Çelik’in sorularına cevap verirken Cemal Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili olarak da “Veliaht prens bilmeyecek de kim bilecek” dedi.

Umurunda değil

Düşünün ki Türkiye’nin Cumhurbaşk­anı, Suudi Arabistan veli ahdı hakkında bu iddiayı seslendiri­r ken, bu kişi cebine Suudi Arabistan’ın petrol dolarları nı koymuş ola rak Pakistan’ı, Hindistan’ı ve Çin’i ziyaret etmekte ve milyarlarc­a dolar lık yatırım vaatleri BAŞYAZI seslendirm­ekteydi. Bu arada bu kişi babası olan Kral’ın yet kilerini de kendi üzerine almış ve kız kar deşini Washington’a büyükelçi olarak ata mıştı.

Ne düşünüyor?

Bir cinayetin azmettiric­isi olarak suç lanmasını adeta yok sayan bu kişi, acaba Türkiye Cumhurbaşk­anı’nın kendisini hedef alan iddiaların­ı nasıl yorumluyor­du? Bu konuda görüşlerin­e başvurduğu­muz ve Suudi veliahdına yakın olarak bilinen kişi lerden şu görüşler geldi:

Önemli olan Amerika’dır

-Veliaht Prens Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin tutumundan fazla rahatsız değil. Onun için önemli olan Amerika’nın ve özellikle Başkan Trump’ın, Kaşıkçı cinayeti konusunda kendisini yalnız bırakmamas­ıdır. Rusya’nın ve Çin’in bile bu cinayet konusunda sadece izleyici konumunda kalmaları ve hatta Putin’in Buenos Aires’de Veliahda herkesin ortasında muhabbet göstermesi Veliahdı rahatlatan diğer bir durumdur.

Para mı bekliyoruz?

Suudi Veliahdına yakın isimler Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin ola rak izlediği taviz vermez tutumu, şöyle değerlendi­riyorlar:

-Veliaht prens, Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetind­eki suskunluğu­nun sağlanması için Suudi Arabistan’dan para beklediğin­i düşünüyor. Buna göre Türkiye birkaç milyar dolarlık bir yatırım karşılığın­da susturulab­ilirmiş. Eğer bu durum gerçekleşm­ezse, Suudi rejimi Türkiye ile ilişkileri­ni askıya almayı ve Suudi Arabistan’daki Türk yatırımcıl­arın işlerini durdurmayı bile hesap ediyor.

Suudi Sarayının bu ayıp lı tahminini boşa çıkartacak durum ise, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kaşıkçı Cinayeti konusundak­i tavizsiz tutumu ve yaptığı açıklamala­rdır...

Erdoğan kararlı

“-Bunlar dünyayı enayi zannediyor­lar, işin ileri boyutların­ı kendileri daha iyi biliyorlar. Ben kesmeyi çok iyi bilirim diyen bir ahlaksız var orada, meğer bu adli tıp mensubuymu­ş, başlarında­ki lider konumda olan isimler belli bunu şimdi veliaht prens bilmeyecek de kim bilecek" Talimatı veren belli.”

Türkiye ile ilişkiler

“-Birleşmiş Milletler’den gelenlerin hepsine dinlettik, değişik ülkelerden gelenler oldu dinlettik. Biz ortadayız, Suudi Arabistan, Türkiye ile olan ilişkileri­ne yönelik farklı tavırlar içerisine girmek suretiyle bu işi farklı mecraya yönlendiri­yor.”

Para dağıtıyor

“-Abdestinde­n şüphesi olmayanın namazından da şüphesi olmaz, eğer senin kendinden şüphen yoksa açıkça çık ortaya bunları konuş. Ama böyle sağa sola dolar, petrol dağıtmakla olmaz bu iş, ortada bir can var bu bir kalemşör, bu senin vatandaşın. Biz bunu dünyaya anlattık, anlatacağı­z. Bu benim ülkemde oldu bunun açığa çıkması lazım.”

mbarlas#sabah.Fom.tr IaFebook.Fom mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye