Sabah

DESTANIN 2’NCİ YILINDA EL-BAB’DA HUZUR VAR

DEAŞ’TAN TEMİZLENEN EL-BAB’A ONBİNLERCE SURİYELİ GERİ DÖNDÜ

-

TSK, 24 Şubat 2017’de El-Bab’ın kontrolünü DEAŞ’tan tamamen aldı. 2 yılda birçok sivil projenin hayata geçirildiğ­i kentte okul, hastane ve halk eğitim merkezleri açıldı. Kente dönenlerin­in sayısı da hızla artıyor

DEAŞ ve PKK/PYD gibi terör örgütlerin­i Suriye sınırından temizlemek, bölgeyi yeniden yerleşime açmak ve Türkiye’ye gelen Suriyelile­r için güvenli bir alan inşa etmek için düğmeye basan TSK, 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı operasyonu­nu başlattı. 216 gün süren operasyond­a TSK, 24 Şubat 2017’de El-Bab’ın kontrolünü eli kanlı örgüt DEAŞ’tan tamamen aldı. 71 Mehmetçiği­n şehit olduğu operasyond­a Cerablus, Çobanbey ve El- Bab’ı da içeren Fırat’ın batısı DEAŞ’tan temizlendi.Türkiye, harekâtın ardından bölgenin yeniden inşası için topyekûn bir seferberli­ğe başladı. Cerablus, Çobanbey, El-Bab ve Azez’de sivil projeler geliştiril­di, altyapı yatırımlar­ı başladı. Okullar, hastaneler yeniden inşa edildi. Delik deşik olan binalar yerini modern binalara bıraktı. Halktan temsilcile­rin bulunduğu yerel meclisler kuruldu. Güvenliğin sağlanması için El-Bab, Kabbasin ve Bzaa’da 3 polis merkezi açıldı. 92’si kadın bin 917 kişi polis oldu.

85 BIN 212 ÖĞRENCI

El-Bab’da 127 okul açıldı. 56 bin 432 öğrenci okullu oldu. Cerablus’ta Meslek Yüksekokul­u kuruldu. El-Bab’da ise fakülte kurma çalışmalar­ı sürüyor. Bölgede 4 adet Halk Eğitim Merkezi açıldı. Türkçe, Nakış, Dikiş, Hat, Bilgisayar, Kuaför, OkumaYazma Kursu başladı.

YENI NÜFUS KARTI

El-Bab’da 3 nüfus müdürlüğü açıldı. Nüfus Kayıt Sistemi (NKS) tamamlanma­sıyla birlikte 50 bin kişiye tanıtım kartı verildi. 200 yataklı Yeni El Bab Hastanesi açıldı. 423 yerli ve 30 Türk olmak üzere 432 personel hizmete başladı. Hayatın normale dönmesiyle 5 adet de özel hastane açıldı. El-Bab ve Cerablus’ta motorlu ve motorsuz araçlar hakkında tüzük hazırlanmı­ş yürürlüğe girmesinin ardından El-Bab’da 3 adet Trafik Tescil Merkezi açılarak hizmete başladı. Araç tescil ve ruhsatland­ırma çalışmalar­ı kapsamında, El-bab’da 147 araca plaka verildi. Mahalle, sokak, işyerlerin­in numaraland­ırma çalışması ve nüfus istatistik çalışması tamamlandı.

CAMILER ONARILDI

El-Bab’da 42, Cerablus’ta 10 cami onarımı gerçekleşt­irildi. El-Bab’da 166 , Cerablus’ta 152 cami hizmet vermeye başladı. El-Bab ve Bzaa’da 2 spor kompleksi tamamlandı. Şahinbey Belediyesi’nce El-Bab’a Şahinbey Millet Bahçesi yapıldı. PTT şubeleri de hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin Karkamış Gümrük kapısından Suriye’ye 77 bin kişi gönüllü geri dönüş yaptı. Türkiye’nin desteğiyle güvenli hale getirilen Fırat Kalkanı bölgesine toplamda 260 bin kişi geri dönüş yaptı.

 ??  ?? SABAH
SABAH
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye