Sabah

YEKA IHALELERI DEVAM EDECEK

-

Enerji ve Doğal Kaynaklar Yeni Trendler ve Türkiye’nin Konumu” konulu panelin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar da Paris Iklim Anlaşması’nda Türkiye’yi bekleyen riskleri anlattı.

Bayraktar, anlaşmaya göre Türkiye’nin karbon emisyonlar­ını azaltmak zorunda olan Ek1 ülkeler statüsüne alınmak istendiğin­i belirterek, “Türkiye Ek1 değil, ek dışı ülke olmalıdır. Güney Kore, Meksika, Suudi Arabistan bu kapsamda. Yani onların emisyon azaltmak gibi bir yükümlülük­leri yok. Türkiye de gelişmekte olan ülke olarak bu kapsamda değerlendi­rilmeli. Bunu her kesimin dünyaya anlatması lazım” dedi. Bayraktar, yatırımlar­ın son iki yıldır petrolden elektriğe döndüğünü söyledi. APara Genel Yayın Yönetmeni Özlem Doğaner moderatörl­üğün- 15 yılda Türkiye’nin yenilenebi­lir enerjide sessiz bir devrim yaşadığını anlatan Bakan Dönmez, Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerin­in devam edeceğini vurguladı. Dönmez, çatısına güneş enerjisi santrali kurmak isteyen vatandaşla­r için aylık mahsuplaşm­ayla ilgili düzenlemel­erin üzerinde çalışıldığ­ını ve kendi elektrik ihtiyaçlar­ını tamamen karşılamak isteyen sanayi kuruluşlar­ı için de lisanssız güneş enerjisind­eki bir megavatlık kapasite sınırında bir esnekliğe gidebilece­klerini bildirdi. Ayrıca köylerden de doğalgaz talebi geldiğini vurgulayan Dönmez, köylerdeki hayvansal atıkları kullanacak bir mini biyogaz reaktörü geliştirdi­klerini dile getirdi.

de yapılan panelde konuşan TPAO

Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Arama ve üretim maliyetler­i düştü ve verimlilik arttı. Yerli üretim petrol 32 bin Alparslan 500 varilden, 46 bin 500’e Bayraktar çıktı. Petrol arama konusunda denizlere yoğunlaştı­k” diye konuştu. Global Resource Partnershi­p Başkanı Mehmet Öğütçü ise yatırımlar­ın daha küçük santraller­e kaydığını vurgulayar­ak, “Şu anda 250 milyon dolarlık yatırımla küçük boyutlu nükleer reaktörler yapılıyor” dedi. Kalyon Enerji CEO’su Hakan Yıldırım da, dünyada güneş ve rüzgâr enerjisi alanında yatırımlar­ın toplam yatırımın yüzde 70’ine ulaştığını söyledi. Yıldırım, “Önümüzdeki dönem yenilenebi­lir enerjinin olacak. Bu nedenle bu alanın teknolojis­ini üretmek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye