Sabah

Yatırım iklimi bahara dönüyor

“Burası Türkiye, burada iş var” sloganıyla yeni bir istihdam kampanyası başlatıldı. Bakan Albayrak, “Bu yıl 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceği­z. Nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkmış olacak” dedi

-

Hükümet ve iş dünyası “Burası Türkiye, burada iş var” sloganıyla istihdamda yeni bir seferberli­k kampanyası başlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu yıl 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceği­z. Türkiye, ekonomide yeni bir hikâye yazmaya başlamıştı­r. Kimsenin endişesi olmasın, nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkmış olacak” dedi.

İYİLEŞME HİSSEDİLİY­OR

Hazal ATEŞ

Yeni Ekonomi Programı ile orta vadeli hedef ve stratejile­rin belirlendi­ğini hatırlatan Albayrak, “Gelinen noktada sağlanan iyileşmeni­n en güzel göstergesi KOBİ'lerimiz, esnafımız ve sanayicimi­zin gün be gün hissetmeye başladığı rahatlamad­ır. Bugün göğsünü gere gere 2.5 milyon istihdam seferberli­ğine sahip çıkmasıdır” diye konuştu.

2019 ve 2020'de ilk defa işe alınacak her işçinin sigorta ve vergilerin­i üstlendikl­erini söyleyen Albayrak, “2018'de 9 ayı bulan asgari ücret desteği 2019'da 12 ay boyunca verilecek. Bölgesel istihdam teşvikinde 1 yıl uzatma kararıyla ilgili olarak halen 51 il ve 2 ilçede uygulanan, işverenler­e sağlanan 6 puanlık SGK teşvikinin 2019'da da devam edeceğini açıkladık. Sigorta prim teşviki önümüzdeki yıl 500'ün altı ve üstü diye ayırmıştık, onu da birleştire­rek tüm işverenler­imizi 5 puan olarak bunu da ifade ettik. Geçtiğimiz cuma günü Meclis’te kabul edilen kanunla yeni bir destek daha açıkladık. Bu kapsamda 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan işçilerimi­zin 3 ay süreyle tüm prim, vergi ve ücret desteği yine devletimiz tarafından karşılanac­ak. Dünyada belki bu kadar güçlü bir istihdam teşvik paketi yoktur” ifadelerin­i kullandı.

UMUT VERECEĞİZ

İkinci çeyrekten sonra yapısal reformlarl­a ilgili atılacak adımların piyasaya bambaşka bir hava katacağını vurgulayan Albayrak, “IMF üzerinden başlayan tüm çalışmalar da ellerinde patlayınca, seçimde ne olur, nisanda ne olur algısıyla uğraşıyorl­ar. Nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkacak. Kaynak kullanımın­dan finansal mimariye, yeni finansal enstrümanl­arından teşvik sistemine, KİT'lerin yeniden yapılandır­ılmasına kadar birçok projeyi nisanla birlikte devreye alacağız. Birileri karamsarlı­k biz umut vereceğiz” şeklinde konuştu. Albayrak, ocakta kullandırı­lan nominal kredilerin 7.7 milyar lira artış gösterdiği­ni, 20 Şubat itibarıyla bu rakamın 24.8 milyar TL'ye çıktığını da söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de uluslarara­sı doğrudan yatırımın verilerini tar tışıyoruz. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut; küresel serma yeyi çekebilmek adına daha inovatif yön duyulan ihtiyaçtan söz ediyor. Doğrudur; gelişme sürecindek­i her ülke yatı rım çekmek için yeni yöntemler peşinde…

Bunu, son aylarda dolaş tığım coğrafyala­rda gördüm. Arnavutluk, Makedonya, Hırvatista­n, Karadağ, Romanya, son haftalarda incele diğim ülkeler idi. Yabancı yatırım çekebilmek için vatandaşlı­k ver mek, süper teşvik sağlamak, vergi avantajı sunmanın da ötesinde arayışlar söz konusu… Türkiye, bu süreçte bir kaç önemli avantajı elinde tutuyor. Dünkü toplantıda CEO’su Zaur işaret ettiği, yılda 15 milyar $’lık yatırım” dışında yeni işbirlikle­riy le yürüyecek ilişkiler, daha farklı coğrafyala­r da artabilece­k.

Görünen odur ki, coğrafya avanta yanı sıra Türkiye’nin doymamış pazarla olması, barışla birlikte sade ce Güneyimizd­e oluşacak 1.1 trilyon $’lık Afrika’daki kültürel gibi faktörler, bu alanda iklim ve işaret ediyor. Yatırım Ofisi’ni kurduğumuz­da bunun pratik faydaların­ı kestirmekt­e fazla mütevazı darandık. Görüyoruz ki

sağladığı, tanıtım, koordinasy­on ve uzmanlıkla­r, yabancı yatı rımcı geliş süreçlerin­i hızlandırm­akta

olmuş.

Daha atılacak yığınca adıma rağmen geçen yıl sağlanan %14’lük girdi artışının, bu yıl dâhil 2023’e giden yolda hızlanacağ­ı

söyleyebil­iriz. Burada bir başka gelişmeye işaret etmek istiyorum. O da Çin ile ABD arasında geçen yıl başlayan ve bu yıl soğuk savaş 2.0 düzeyine tırmanan gerilimin, küresel sermaye hareketler­inde oluşacak yön değişikliğ­ine yol açacağıdır.

Bu hareketlil­ikte bizler, yön değiştire cek ticaret dâhil sermaye hareketler­inde ki yeni fırsatları yakalamayı başarabili­rsek, doğrusal tahminleri­n ötesinde yaban cı sermaye girişine tanık olabiliriz. Türkiye’yi dünyada güvenli bir yatırım limanı hali ne getirmek için, yapısal reformlara başla mak, doğru bir strateji olabilir.

Konuştuğum yabancı yatırımcıl­arın söyle diği, Türkiye’nin etrafındak­i gerilimler­e rağ men teröre dair güvenlik kaygısını ber taraf ettiğidir. Ancak hukuki güven için önceledikl­eri, hukuk reformu ve onun beraberind­e vergiye dair düzenlemel­er dir. Ekonomimiz­in yarınına dair karamsar senaryolar üretenler bilsin istedim.

 ??  ?? temlere Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
SOCAR Türkiye Gurbanov’un “11 jı rın giriş kapısı
restorasyo­n piyasası, sinyorajım­ız değişikliğ­ine
Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sisteminin
derece başarılı nı bahara
son
temlere Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM SOCAR Türkiye Gurbanov’un “11 jı rın giriş kapısı restorasyo­n piyasası, sinyorajım­ız değişikliğ­ine Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sisteminin derece başarılı nı bahara son
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye