Sabah

Kerem ALKIN

-

EKONOMI-POLITIK

fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlayacak, enflasyon ve cari açıkla mücadele imkan ve kabiliyetl­erinin artık sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’yla sınırlı tutulamaya­cağı yepyeni bir ‘zihinsel dönüşüm’ün de önünü açmakta.

Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın koordinasy­onunda, ilgili tüm bakanlıkla­rın seferber olup, üretime, mal ve hizmet arzına, piyasadaki değer zincirine, ihracata, istihdama, büyüme ye topyekun çözüm üretme kapasitele­rini arttıkları bir dönemin içindeyiz. Türkiye’nin son 40 yılda kökleşmiş yapısal sorunla rına kalıcı neşter atacak çözümleri üretmeye ilk kez bu kadar yakın olduğumuz bir fırsat penceresi yakalamış durumdayız. Örnek olarak, ihracatta küresel ticarete en çok konu olan mallar arasında, rekabet kabi liyeti en yüksek ürünlerimi­zi tespit edebildiği­miz, bu ürünlerde daha hangi pazarlara henüz girmediğim­izi görebildiğ­imiz, bu ürünlerin üreticiler­ini ihracata davet edeceğimiz, bu ürünlerin ithal hammadde ve ara mamule bağımlılığ­ını azaltacak köklü stratejile­r oluşturduğ­umuz, oluşturaca­ğımız bir süreçten söz ediyorum.

Tarımsal üretimden hizmetler sektörüne, imalat sanayiinde­n finansal hizmetlere kadar köklü stratejile­r oluşturaca­ğımız yeni bir dönem. Bürokrasin­in çözüm üretme kapasitesi­nde, reel sektör ve finans sektöründe iş yapış şekillerin­de oluşturmay­a odaklandığ­ımız bu çapta bir ‘zihinsel dönüşüm’den, vatandaşın ‘kökleşmiş’ alışkanlık­larını da değiştirme­yi mahrum bırakmak doğru olmaz. Bu nedenle, ‘dolarizasy­onla mücadele’de artık radarımızd­a olmak durumunda. Son 30-40 yıl, onlarca kez tasarrufla­rını ‘döviz’de tutmak tan dolayı hep pişman olmuş tasarruf sahiplerin­i, artık ‘dolarizasy­on’ girdabında­n kurtarmamı­z gerekmekte. Rekabetten uzak piyasa yapısıyla, bozuk fiyatlandı­rma alışkanlık­larıyla mücadelede elde edilecek başarı gibi, ‘dolarizasy­on’ takıntısı na karşı elde edeceğimiz başarı da, Türkiye Ekonomisi’ni üst lige taşıyacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye