Sabah

Kazandıran turizm zamanı

Turizmde 2018’e damga vuran Türkiye, niceliğin artırılmas­ı için de harekete geçti. Eğitim sorunundan 12 aya yayılan sezona kadar birçok konuda yol haritası çizildi

- r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Talip YARDIMCI

Geçen yıl tüm dünyada odabaşı gelir ile otel doluluklar­ını en fazla artıran ülke olan ve 2023 turizm hedefini, “70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir” olarak revize eden Türkiye, niceliktek­i başarının ardından şimdi de niteliğe odaklanıyo­r. Düne kadar turist sayısı ve toplam turizm geliri üzerinden izlediğimi­z bu başarımızı, bir nitelik ölçüsü olan kişi başı geceleme ile izleyeceği­z.

DAHA KON)ORLU SEYAHAT

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Doğu Ekspresi’nin Erzurum-Kars bacağında Sarıkamış’a giderken önümüzdeki döneme ilişkin önemli ipuçları verdi. Öncelikle daha konforlu seyahat için çalışmalar­ın başladığın­a dikkat çekerek, “İzmir, Antalya, Bodrum ve Dalaman’dan daha fazla business yolcu taşıma konusunda THY ile anlaşma sürecindey­iz. Böylece Almanya, Körfez gibi ülkelerden çok daha fazla seyahat mümkün olacak” dedi.

11 TURİZM KOLEJİ GELİYOR

Turizmde en büyük sorunun yetişmiş insan gücü olduğunun altını çizen ve eğitim kalitesini­n artırılmas­ının gerektiğin­e vurgu yapan Bakan Ersoy, “Bu konuda 76 turizm meslek lisesinden 11’ini turizm kolejine çeviriyor ve müfredatı da değiştirer­ek otellere bağlıyoruz. Kışın da otelin üst düzey yöneticile­rini eğitimci yapıyor, 3 yabancı dili mecburi tutuyoruz. İngilizce, Rusça mecburi, Almanca, Fransızca ve Çince seçmeli olacak. Staj yerine otelde eğitim geliyor. Öğrenci ve öğretmenle­rin konaklamas­ını otel sahipleri üstlenecek. Öğrenciler birinci sınıftan itibaren maaş alacak. Maaşları da otel sahipleri ödeyecek. Bu model, turizmde sezonluk çalışma sorununu da çözer. Lise 1’den itibaren maaş, Turizm Meslek Liseleri’ni cazip hale getirir, sektörün nitelikli ara eleman sorununu çözer” değerlendi­rmesinde bulundu.

12 AYA YAYILAN SEZON

Turizminde üçüncü önemli hamlenin, sezona yayılmış turizmi sağlamak olduğunu ifade eden Ersoy, planlamayı şu şekilde özetledi: “Sezonu 12 aya yaymalıyız. Golf, kayak, seminer ve benzeri çeşitlilik yanı sıra sömestr tatillerin­i farklılaşt­ırarak sıkışmalar­ı önleyeceği­miz gibi, ölü sezon kavramını ortadan kaldıracağ­ız.”

TANITIM İÇİN DEV HAMLE

Türk turizmi için önemli bir adımın da tanıtım hamlesi ile olacağına dikkat çeken Ersoy, “Türkiye sadece deniz- kum-güneş değil, daha fazlasıdır. Misal arkeoloji ve gastronomi, turların ayrılmaz parçası olacağı gibi kurulan 150 milyon dolarlık Turizmi Geliştirme Fonu sayesinde daha etkin çalışma gerçekleşt­ireceğiz” dedi. K LT R

 ??  ?? ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri kişi Ersoy, 2018’de turistleri­n Türkiye’ye başına 647 dolar bıraktıkla­rını belirterek, “Hedefimiz bu yıl kişi başına harcamayı 710 dolara çıkarmak. 2017’de geceleme 65.5 başına gelir 63.2 dolardı. 2018’de dolara çıktı. Yani, gelen turist sayısının yanı sıra gelirde de iyileşme söz konusu.73 Bu yıl geceleme başına gelirin 72- dolara çıkmasını hedefliyor­uz. Bu yıl 52.5-53 milyon turisti ülkemizde ağırlamayı rakama bekliyoruz. İlk işaretler de bu ulaşabilec­eğimizi gösteriyor” dedi.
ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri kişi Ersoy, 2018’de turistleri­n Türkiye’ye başına 647 dolar bıraktıkla­rını belirterek, “Hedefimiz bu yıl kişi başına harcamayı 710 dolara çıkarmak. 2017’de geceleme 65.5 başına gelir 63.2 dolardı. 2018’de dolara çıktı. Yani, gelen turist sayısının yanı sıra gelirde de iyileşme söz konusu.73 Bu yıl geceleme başına gelirin 72- dolara çıkmasını hedefliyor­uz. Bu yıl 52.5-53 milyon turisti ülkemizde ağırlamayı rakama bekliyoruz. İlk işaretler de bu ulaşabilec­eğimizi gösteriyor” dedi.
 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye