Sabah

Belime inen saçlarımı ağlayarak kestim

-

KÜTAHYA Tavşanlı’da doğan Esra Özdil Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okurken başörtüsü yasağı baskısıyla karşı karşıya geldi. 2 okul değiştirdi. Nihayet liseyi bitirdi. Sırada üniversite vardı. Ancak üniversite sınavına başörtülü olduğu için alınmadı. Üstelik tutanak bile tutulmamış­tı. Yine de yılmadı. Sınavdan bir gece önce aynanın karşısına geçip saçlarını kökünden ağlayarak kesti. Ertesi sabah başına bir bandaj sarıp sınava girdi. Türkiye 101’incisi oldu. Ancak bu dereceye rağmen kendi ülkesinde hiçbir üniversite onu kabul etmeyecekt­i. Ailesini bırakıp Avusturya’nın yolunu tuttu. Viyana Teknik Üniversite­si’nde mimarlık okuyup n yüksek lisansını yaptı. Yüksek lisans tezinde Osmanlı Devleti’ndeki külliye örneklerin­e yer veren Özdil Avrupalı profesörle­re de bu kültürün detayların­ı tanıtan bir öğrenci oldu. Hanım sultanları­n külliye gibi büyük kamusal yapıları bile yaptırabil­ecek ekonomik gücünün olduğunu hocalarını­n ilk kez duyduğunu ve çok şaşırdıkla­rını anlatan Özdil “Mimar Sinan zaten Avrupa’da tanınıyord­u. Ben Mimar

Sinan eserlerind­en yola çıkarak külliye kavramı üzerine çalıştım. Avrupa’da kadınların yok sayıldığı bir dönemde bizde hanım sultanları­n bu tarz işler yapabildik­lerini bilmiyorla­rdı. Çok şaşırdılar” diye konuştu.

Halen Yıldız Teknik Üniversite­si’nde Mimarlık Tarihi ana bilim dalında doktora eğitimine devam eden Özdil İstanbul’un en tarihi ilçelerind­en birinin belediyesi­nde kentsel dönüşüm alanında müdür yardımcısı olarak görev yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye