Sabah

Otopark ücretini plaka ödeyecek

PLAKA ILE OTOPARKı öDEME, SESLE GıDA SIPARIşI yA DA UyGULAMADA­N OTOMATIK öDEME... BU HIzMETLER TüRKIyE’DE DE yAyGıNLAşı­yOR. BURSA PLAKANıN OTOPARK üCRETINI OTOMATIK öDEDIğI ILK PILOT BöLGE OLDU

- baris.ergin@sabah.com.tr Editör: Barış ERGİN - Tasarım: Seçil KAYA Barış ERGİN

Dijitalleş­me ile birlikte günlük hayattaki rutin işlemlerin neredeyse tamamı farklı araçlar üzerinden yapılıyor artık. En basit ve sade ödeme yöntemi ise geleneksel yöntemler arasından sıyrılıp öne çıkıyor. Sanal veya fiziki olarak müşterinin olduğu yere giden uygulama kazanıyor. Mastercard’ın yeni geliştirdi­ği ve pilot olarak Bursa’da uygulamaya başladığı yeni ödeme yöntemi de bu örnekler arasında.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan BURBAK Otopark ile işbirliğin­e gittikleri­ni belirten Mastercard Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, “Akıllı Otopark Uygulaması kullanılma­ya başlandı. BURBAK uygulaması üzerinden cep telefonu aracılığı ile plaka tanıma sistemi ile çalışıyor. Park eden her aracın girişi ve çıkışı resim çekilip okunarak sisteme kaydediliy­or. Masterpass ile tahsil edilebilen ücret e-arşiv ve e-fatura olarak belgelendi­riliyor. Otoparkı kullanan sürücüye plakası, park ettiği otopark, park ettiği tarih-saat ve ödediği tutar ile birlikte e-fatura linki gönderiliy­or” dedi.

KAPIDA ÖDEME DE BITIYOR

Benzer bir uygulama için de Opet ile anlaşma sağlanmış. Opet Mobil Ödeme Sistemi’ne kayıt yaptıranla­r kredi kartlarını sisteme tanımlayar­ak ekstra ödeme işlemine gerek duymadan araçtan çıkmadan devam edebiliyor. Çağlayan, “Biz API’lar ile dışarıya açık haldeyiz çünkü müşterinin olduğu yere gidilmek zorunda artık. Eskisi gibi müşteri bizim uygulamamı­zı yükselin lüksümüz yok. Biz görünmez olup altyapıyı sağlamayı hedefliyor­uz. Migros ile de Migros Hemen uygulaması için anlaştık. Kapıda ödeme de bitecek” dedi.

 ??  ?? Yiğit Çağlayan
Yiğit Çağlayan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye