Sabah

Ekonomide çapulcu dedikodusu!

-

Yine bir seçim arifesi… Yine tonla dedikodu… Yine ipe sapa gelmez iddialar… Yalnız bu sefer şiraze epeyce kay mış durumda…

Önce ne idüğü belirsiz sosyal medya hesapların­dan fitil ateşleniyo­r.

Sonra WhatsApp gruplarınd­an kit lelere yayılıyor.

Arkasından kulaktan kulağa fısıldaşma­larla ortalığa saçılıyor. Hatta astrologla­r bile çıkıp ‘fena çok fena’ demeye baş lıyor.

Neymiş efendim…

1 Nisan itibarıyla eko nomi toz duman olacak mış. Ülkede kaos çıka cakmış. Dolar 11 TL’ye yükselecek­miş. Türkiye’nin en büyükleri arasındaki holdingler iflas bayrağını çekmiş. Falanca şirket varlıkları­nı hacze kaptırmış. Diğeri ofis kapatıp, işçi çıkarıyorm­uş. Borçları nedeniyle benzin alamayanla­r varmış. IMF gelse zor kurtarırmı­ş. Durum o kadar kötüleşece­kmiş ki, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi uçağa binip kaçacakmış!

“Yazıp da şunlara paye vermeyeyim” desen de nafile… Çünkü, etrafta bunlara inanan o kadar çok ‘tip’ var ki… Bu kaos senaryosu nu yazana kanıp, alt taşe ronunun parasını öde mek yerine döviz tevdiat hesabına para atanları mı ararsınız yoksa mal aldı ğı esnafa ödeme yapmayıp kazandığın­ı faize yatıra nı mı… Karamsarlı­ğın dibine inen vatandaşın kendine B planı hazırlamas­ını mı… Elindeki üç beş kuruşu dolara yatırmasın­ı mı…

eki bu ilk mi? Hatırlayın… FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasında­n sonra yapılacak Mart 2014 seçimlerin­de ‘hükümet devrilecek, Erdoğan ve ailesi Malezya’ya kaçacak’ demediler mi? 2014 Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de FETÖ’nün artıkları topyekün saldırılar­ıyla piyasalara korku salmadı mı? 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri sırasında ülkede terör havası estirilip yatırımcıl­ar ürkütülmed­i mi? Seçimlerin maliyetler­inin bütçeyi deleceğind­en dem vurulup piyasadaki aktörlerin endişeleni­p bekleme yapmasına zemin hazırlanma­dı mı? 2018’de cumhurbaşk­anlığı ve genel seçimler öncesinde iflas ve konkordato listeleri elden ele dolaştırıl­madı mı?

Şimdiki, senaryolar da bunların farklı versiyonla­rı değil mi?

Şu anda her şey gül lük gülistanlı­k demiyo rum. Ama “yangın var” diyenlerin de Türkiye’deki ve yurtdışınd­aki banka hesapların­a bakılmasın­ı öneriyorum.

Tamam… Ağustostak­i finansal saldırılar­dan sonra ekonomide dengeler bozuldu. Kur şokuyla reel sektör sıkıntıya girdi. Firmalar işçi çıkardı.

Ama son 6 ayda büyük bir finansal saldırı püs kürtüldü. Hızla dengelenme adımları atıldı. Makro ekonomik istikrarın sağlanması için proaktif bir politika izlendi. İş dünyası için öngörülebi lir kur oluştu. Bankacılık kesimi kredi muslukları nı açmaya başladı. Faizler düşme eğilimine girdi. Konkordato­lar hız kesti. Sıkıntılı sektörlere ‘acil müdahalele­r’ yapıldı. Seçimden sonra radikal önlemlerin de olacağı yapısal reformlard­an bahsediliy­or.

Fakat ‘birileri’ ısrar la bu dedikodula­rla eko nomiyi ablukaya almaya çalışıyor.

Emin olun, bu dedikodula­r 7 TL’den dolar alana, işçisinin parasını geciktirip faizden rant sağlayana, iş yaptırdığı taşerona para ödememek için bahane üretenlere yarayacak.

O yüzden tuzağa düşmeyin!

 ??  ??   ONNOKTA
D  O  N GÜNGÖR
ONNOKTA D O N GÜNGÖR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye