Sabah

Türban üstü peruk yapılır

-

Başörtüsü yasağının oldu ğu günlerde bu ibare yi bazı kuaför salonları nın tabelaları­nda görebilird­iniz. Bence Kemalist muhayyilen­in başörtülü kadınlara karşı yenil gisinin en net ifadesidir.

Başörtüsün­de ısrar eden eğitimli kadın olsa olsa ya top lum için gerici bir tehdittir ya da baskı altındadır. Tehditse cop yemekten okuldan atılmaya, ikna odalarında­n yerde sürük lenmeye dek tüm araçlarla ezilip dışlanmalı­dır.

Baskı altındaysa, okul da da başını açma baskı sına uğratılıp, ona baskı yaptığını düşündükle­ri babasının, abisinin ya da kocasının hükmüne muh taç olacağı eve gönderil melidir. Yasakçılar bunda bir çelişki ya da zulüm biçi mi görmezler. Yeter ki başör tülü kadınlar gözden ırak olsundur. Onlar görünmez kılınırsa, kendilerin­e kur dukları muhayyel dünya, Tek umurlarınd­a olan da budur. Peruk taktığını anladıkla rı kızlara baktıkları­nda ise çifte zafer söz konusudur. Hem muhayyel dünyaları dönmeyi sürdürmekt­e hem de o “örümcek kafalıları” inançların­a aykırı davranmaya zorlayarak gücü elle rinde tuttukları­nı his setmektedi­r.

Onlara yönelen nefret, çök tüğü kabullenil­emeyen bu hül yaya dairdir.

Türban üstü peruk... Kemalistle­rin afyonudur. Başörtüsün­ü görmedikle­ri müd detçe korunaklı hayatların­da, konfor alanları “kirlenmede­n” yaşayacakl­ardır. AK Parti ikti darı o afyonu ellerinden aldığı için bugün bir yandan rahmet li Erbakan için ölüm yıldönümü anması düzenleyip Halk TV’de yayınlayab­iliyor, öte yandan ise başörtüsün­ün temsil ettiği her şeye nefret kusmaya devam edebiliyor­lar.

AK Parti iktidarınd­a yasağın aslında ne kadar aciz ve ırkçı bir uygulama olduğunu anlayan müstesna Kemalistle­r de olmuş tur elbet. İstisnalar kaideyi boz mazlar. Başörtülü kadınlar boz muştur!

 ??  ?? Fransız Aydınlanma­sından mül hem Kemalist muhayyi leye göre eğitim, kadı nı “aydınlatac­ak”tır. Rasyonel, Batılı ve çağ daş olan kadın ise başör tüsü gibi “köhneleşmi­ş bir eski inan cın” gösterge sini kendiliğin den reddecek ve Kemalizmin düsturları­nı benimseyec­ek tir. Bunun ger çekleşmesi için tesis edilen ve Kemalizmi tek hakikat olarak benimsetip, onun ritüelleri­ni tekrar latan eğitim siste minden çıkıp da bir kadının başörtüsü tak ması onlara göre olacak iş değildir. Yüksek eğitim ve kariyer sahi bi olup başörtü sünü muhafaza eden kadınlar, sadece varola rak Kemalist toplum mühen disliğinin çöktüğünü ilan eden birer ayaklı gösterge dir. HiOkO KAPLAN
Fransız Aydınlanma­sından mül hem Kemalist muhayyi leye göre eğitim, kadı nı “aydınlatac­ak”tır. Rasyonel, Batılı ve çağ daş olan kadın ise başör tüsü gibi “köhneleşmi­ş bir eski inan cın” gösterge sini kendiliğin den reddecek ve Kemalizmin düsturları­nı benimseyec­ek tir. Bunun ger çekleşmesi için tesis edilen ve Kemalizmi tek hakikat olarak benimsetip, onun ritüelleri­ni tekrar latan eğitim siste minden çıkıp da bir kadının başörtüsü tak ması onlara göre olacak iş değildir. Yüksek eğitim ve kariyer sahi bi olup başörtü sünü muhafaza eden kadınlar, sadece varola rak Kemalist toplum mühen disliğinin çöktüğünü ilan eden birer ayaklı gösterge dir. HiOkO KAPLAN
 ??  ?? aksamaya uğramadan dön meye devam edecektir.
aksamaya uğramadan dön meye devam edecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye