Sabah

‘Kuşak-yol’ için zor günler

- Kerem ALKİN

Çin’in ‘kuşak-yol’ projesi, son iki yıldır küresel ekonomi-politik çevrelerin gündeminde­n düşmüyordu. 2060 ile 2100 arasında 42 trilyon dolardan 63 trilyon dolara çıkması beklenen küresel ticaret Kacminin, 2100 yılında 4,9 milyar insanın yaşayacağı Asya ile 4,4 milyar insanın yaşayacağı Afrika’da yoğunlaşac­ağı aşikar. Bu ölçüde mega bir gelecek adına, Çin, karadan, denizden ve havadan geniş çaplı ve çok sayıda merkezden yürütülece­k mega bir ticaret koridoru oluşturman­ın peşinde koşuyor, doğal olarak. Bu da, Çin açısından, Myanmar, Hindistan, Pakistan, İran, Rusya, Türkiye ile derinleşti­rmesi gereken ilişkileri­n yanı sıra, Körfez Bölgesi ve Afrika Ülkeleri ile çok yönlü projeler üretmesini gerektirme­kte.

İlginçtir, Çin’in bu ölçüde ‘mega bir gelecek’ için zenginleşt­irilmiş ilişkiler kurma gayreti gösterdiği tüm ülkeler, bu dönem ciddi bir ‘abluka’ yaşıyor. Yıllar öncesinde, Türkiye’nin kendi kara sularından ve boğazlarda­n geçişine izin vermesi nedeniyle ABD ile ilişkileri­nin gerildiği ünlü ‘Varyag’ uçak gemisini, o günlerde Çin ‘yüzen casino’ yapacağını ifade ederek Ukrayna’dan satın almıştı. Sonrasında, Çin’in Varyag’ı modern bir uçak gemisine dönüştürdü­ğünü gördük. Derken, iki hafta önce, ismini Varyag’dan Liaoning’e dönüştürdü­ğü ilk uçak gemisini, Çin’in Pakistan’a satmaya hazırlandı­ğı haberleri sızdı. Bir de, kasım ayında, Pakistan’daki Çin konsoloslu­ğunun yakınların­da büyük bir bombalı saldırı gerçekleşt­iğini unutmayalı­m.

Tüm bu detaylara, yine iki hafta önce, İran’ın İslam Devrimi’nin 40. yılını kutlarken ve Hindistan’ın Keşmir bölgesinde düzenlenen saldırılar­da çok sayıda İran ve Hint askeri öldürülmes­ini ve saldırılar­ın ardından her iki ülkenin de Pakistan’ı hedef alan açıklamala­rda bulunmasın­ı ekleyin. Ve son olarak, bitirdiğim­iz hafta ise, Pakistan ve Hindistan’ın birbirleri­nin savaş uçaklarını düşürerek, 4. kez sava

gelmelerin­i not alın. İran, Pakistan ve Hindistan’ın adeta savaşın eşiğinde olması; açık ve net Çin’in kuşak-yol projesi için oluşturmak isteyeceği işbirliğin­i dinamitley­en bir tablo. Pakistan’ın Cumhurbaşk­anımız EKONOMİ-POLİTİK Erdoğan’a çağrıda bulunması da, Erdoğan’ın liderlik gücü açısından uluslarara­sı çevrelerce bir kez daha not alındı.

Aynı zamanda, kuşak-yol projesinin ciddi mesafe almasına bağlı olanak, küresel ekonomi-politiğin sıklet merkezinin ‘Atlantik’ten ‘Asya-Pasifik’e kayması sürecini de hayli geciktirec­ek bir gelişme. Hiç kuşkusuz, ABD’nin Asya-Pasifik’in küresel sistemde öne çıkışını geciktirec­ek her gelişmeye itiraz etmeyeceği uluslarara­sı aktörleri şaşırtmaya­caktır. Bu arada, ‘Uygur Türkleri’ başlığı nedeniyle Türkiye-Çin ilişkileri­nin gerildiğin­i de not aldığımızd­a, işler daha da karmakarış­ık bir hal alıyor. İlginçtir, Atlantik kanadının önde gelen ülkeleri ve medyası, Uygur Türkleri’ne yönelik haberleri sürekli olarak, ‘Türkiye neden tepki vermiyor’ söylemi üzerinden yürüttüler aylardır. Çin ise, ‘yumuşak karnı’ olan bu meselede de, Türkiye ile ilişkileri­ni düzgün bir zeminde yönetmekte zorlanıyor. Bu arada, ABD-Kuzey Kore 2. tur görüşme ise başarısızl­ıkla sonuçlandı. Bu da Çin’in hamlesi mi acaba?

 ??  ?? şın eşiğine
şın eşiğine

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye