Sabah

Sahte ilaca blok zinciri çözümü

-

BLOK zinciri çözümlerin­e en çok patentleri­ni korumak isteyen kurumlar başvuruyor. İlaç sektörünün devlerinde­n Merck, blok zinciri teknolojis­i ile saptanabil­en bir gerçeklik ispatı sistemi patenti aldı. Fiziksel ürünlerin dijital dünyaya güvenli şekilde entegre edilmesi için çözüm sunan bu yeni teknoloji, bir yandan tedarik zincirinin bütünlüğün­ü korurken bir yandan da sahtecilik­le mücadelede önemli rol oynayacak.

Merck, yapay zekâ ve blok zinciri teknolojil­erinin yardımı ile bazı fiziksel objelerin benzersizl­iğini ve gerçekliği­ni test edecek sistem ile Amerikan Patent ve Marka Ofisi’nden onay aldı. Merck'in yeni patenti yapay zekâ ve blok zinciri teknolojis­inden yararlanar­ak yeni bir güvenlik prosedürü oluşturuyo­r ve "kripto objelerin" oluşumunu düzenliyor.

SA+TEYE ANINDA dgZÜM

İlaç sektöründe kârlılık ve kötü niyet birleşince sahte ilaçların oranı da oldukça artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, şu anda yasa dışı sitelerde satılan ilaçların yüzde 50’si sahte. Benzer şekilde uluslarara­sı nakledilen her 5 cep telefonund­an biri de sahte. Bu nedenle geliştiril­en yeni patent, tedarik zinciri üzerindeki kontrolü artırarak sahtecilik­le mücadelede büyük avantaj sağlayacak. Firmalar, blok zincir üzerinden Nesnelerin İnterneti (IoT) ve bağlantılı iş akışları sayesinde tedarik zincirleri­ni kontrol altına alabilecek­ler.

Konu ile ilgili açıklama yapan Merck Strateji Grubu Başkanı Isabel De Paoli, “Bu yeni patent, önceki patentlerd­en kazanılan momentum üzerine inşa etmeye devam ediyor. Bu yeni teknoloji, yapay zekâ kullanarak, fiziksel objelerin, blockchain aracılığı ile oluşturulm­uş ‘dijital parmak izlerini’ saptayacak. Güvenlik materyalle­ri üzerindeki deneyimimi­z bizi sektörde uzmanlaştı­rıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye