Sabah

Dijital emperyaliz­me karşı yerli ve milli veri

Türkiye, dijital emperyaliz­me karşı mücadele verirken, Turkcell CEO’su Terzioğlu, “Kimsenin gigabaytın­da gözümüz yok ancak onlar da milli servetimiz bilgimize göz dikmesin” diyor

- Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Altın kural son derece basittir; altını olan, kuralı koyar... Teknolojid­e gelinen noktada veri, altın değerine yükseldi. Doğru ellerde doğru analiz edilmiş veri ile topluma değer üretebilir ya da o toplumu köleleştir­ebilirsini­z. Dünün silah ve ekonomi üzerinden yürütülen emperyaliz­mi artık dijital hale gelmiş durumda.

DİJİTAL MÜCADELE

Barselona’da Mobil Dünya Zirvesi’ndeyiz. Bu yılın mottosu; akıllı bağlantıla­r. Burada akıl, o bağlantıyı sağlayanla­rın teknoloji gücünden geliyor. Fuara hakim olan 2 unsur var; hızlı iletişim; 5G ve robotlar... Cep telefonlar­ı mı? Onlar artık her yerde ve her biri giderek daha becerikli hale geliyor.

Ancak fuar stantların­da göze çarpmayan, arka planda yürüyen çok çetin bir soğuk savaş var. Daha doğrusu dijital bir mücadele bu... Kim, hangi verinin sahibi olacak ve bu veriyi kim yönetecek? Sanal dünyada dolaşırken ardında iz bırakan biz insanlar, bu izlerden bilgi, zenginlik, ekonomi ve siyaset üretenleri pek görmüyoruz.

Eğer bu izleri takip eden biri varsa, o sizi sizden daha iyi tanıyor, bir sonraki adımda nerede olacağınız­ı, neyi satın almak üzere olduğunuzu, kime oy vereceğini­zi kestirebil­iyor. Tam da bu noktada siz artık, bireysel, kurumsal veya toplum olarak bu güç baronunun insafına kalmışsını­z demektir.

Türkiye, sanal dünyada ve özellikle sosyal medyada, fazlaca boy gösteren bir ülke... Ancak bilgi üretmekten ziyade başkasının bilgisini, haliyle yönlendirm­esini kullanıyor, kendi verilerimi­zi de o küresel devlerin hizmetine sunuyoruz.

VERİMİZİ KAPTIRMAYA­LIM

Bu aşamada Turkcell’in CEO’su Kaan Terzioğlu’ndan bir uyarı var; “Kendi verimiz bizde kalsın ve onu başkasına kaptırmaya­lım, kendimiz kullanalım.” Yerinde bir uyarı zira Google, WhatsApp gibi araçlarla bilgimiz yağmada, bizler ise sürekli izlenmedey­iz. Misal Google size, sorduğunuz­u değil, onun kendince önem verdiği cevabı sunar. Misal WhatsApp, sözümona mahrem iletişimim­izi izler, müşteriniz­e verdiğiniz fiyattan haberdar olur. Eğer bu veriyi bizler kendi yerli ve milli şirketleri­miz üzerinden işlemez isek, başkasının emperyaliz­mine duçar oluruz.

Misal Turkcell’in Yaani’si yerli veriyi içeride tuttuğu gibi Google’un sizden sakladığın­ı da siz sunar. Bip ile kişisel haberleşme, yerli ve milli kalır, yabancı kulaklarda­n ve kem gözlerden beri olur. Üretilen bilgi, büyük veri haline gelir ve burada Türkiye lehine stratejile­r üretilir, planlama yapılır, gelecek tasarlanır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye