Sabah

KKTC Garanti’de neler oluyor?

-

Yıl 2012’ydi. Ajanslara, KKTC *aranti Bankası’nın şube müdürü Mahmut Karımış’ın, bankanın İstanbul’daki genel müdür lüğünden aldığı 3 milyon lira ve 1.5 milyon euro ile sırra kadem bastığı haberi düşmüştü.

Bir hafta sonra da Karımış’ın yakalan dığı bilgisi gelmiş ti. O zaman mesele nin bir dolandırıc­ılık hikâyesi olduğu nu düşünmüştü­m. Ancak geçen gün elime CİMER’e giden bir ihbarla ilgi li başlatılan soruş turmanın belgele ri geçti. Dosyayı bir açtım ki, ne göreyim! Bizim ‘dolandırı cı genel müdür’ diye bildiğimiz Mahmut Karımış...

Karımış o olaylardan sonra kara para aklama ve ulusla rarası banka dolandırıc­ılığın dan tutuklanmı­ştı. 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra kısmi afla serbest kalmış. Daha sonra BDDK ve KKTC Merkez Bankası’na konuyla ilgili yazı lar yazmış. Oradan ses çıkma yınca CİMER’e başvurmuş.

İddiaları yenilir yutulur cinsten değil! KKTC *aranti Bankası ve KKTC Merkez Bankası’nın FETÖ’nün Kıbrıs ayağı olduğunu söylüyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi kendisinin ifadesini almış. İfadesinde, 2011’de KKTC Garanti Bankası’nda genel müdür olarak görev yap tığı dönemde tespit etti ği usülsüzlük­leri anlatıyor. Bankanın uluslarara­sı muhasebe ilkelerine, ban kacılık kuralların­a, vergi

yasalarına, terörün önlen mesine ilişkin kanunla ra aykırı hareket ettiğini öne sürüyor. Müşteri bil gilerinde eksiklikle­r olduğu nu, 5 bin kredi kartının veril mesine rağmen kişi kaydının bulunmadığ­ını, Türkiye’den Kıbrıs’a çalışmaya gelenlerin kayıtları nın düzgün tutulma dığını, vezneden çeki len paralardan dekont başına vergi verilme si gerekirken bunun yapılmadığ­ını, vergi beyannamel­erinin gerçeğe aykırı düzen lendiğini, kayıt dışı para nakilleri yapıl dığını söylüyor.

Diyeceksin­iz ki, “Eee niye o dönemde bunu bildirmemi­ş!”

İddiasına göre, o dönemde bu usülsüzlük­leri kayıt altına almaya kalkmış. Ondan sonra da İstanbul’da genel müdür lükle arasında sorunlar çık maya başlamış. Hatta genel müdür yardımcıla­rının kendisi ne baskı yaptığını belirtiyor. O arada genel müdürlüğe tekrar Kıbrıs’a dönmeyeceğ­ini bildir diğini, otelde kendisinin gözal tına alındığını söylüyor.

Anlattıkla­rının gerçek lik payı var mı yok mu bilemem. Adli makam lar bunları inceleyece­k tir. Ancak şunu söyleyeyim... O dönemde soruşturma dos yasına bakan savcı bildiğim kadarıyla FETÖ/PDY yapı lanması kapsamında görev den alındı.

Şimdi Karımış’ın iddia larının bulunduğu dosya, Ankara’dan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na gönderilmi­ş durumda...

Bakalım soruşturma­dan ne çıkacak?

GLOeN JXQJRr#VDEDK FRP Wr

 ??  ?? 6ON NOKTA DLOeN *ÜN*ÖR
6ON NOKTA DLOeN *ÜN*ÖR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye