Sabah

Meğer yükselen değerler balonmuş... Birer birer patlıyorla­r...

-

Global ölçekteki balonların birer birer nasıl patladıkla­rını görmü yor musunuz? Bu balonlarla biz lere taşınan ve ilke olarak sunulan ama aslında birer slo gan olmaktan öteye gidemeyen büyük yalanlar da, sağa sola savruluyor­lar... Demokrasi, insan hakları, hukukun üstün lüğü benzeri değerlerin ana yurdu $vrupa değil miydi? (konomide her işin doğru gitmesinin yolu serbest pazardan geçmiyor muydu?

Bazı balonlar

Global rekabet ülkeleri ve farklı coğrafyala­rdaki ekonomile ri yarıştırar­ak, refahın yaygınlaş masını sağlamıyor muydu?

Liberallik, ekonomide de, siyaset te de kitlerin özgürlükle­rini ve refahtan alacakları payları artırmıyor muydu?

Terör örgütleri, uluslarara­sı ilişkileri­n öncelikli tehditleri ola rak kabul edilmiyorl­ar mıydı?

Hepsi yalanmış

Bunların hepsi meğer yalanmış... Avrupa için de Amerika için de ülkele rin demokrat olmaları falan hiç önem li değilmiş... Avrupa için Mısır’ın idam bağımlısı Sisi’si veya Amerika için Suudi Arabistan’ın cinayet azmettiric­i si veliahdı Muhammed bin Salman, en değerli kişilermiş.

Bütün söylemleri­ni İŞİD’in yok edil mesine ayıran Amerikan yöneticile­rinin Suriye’de bir başka terör örgütü olan PKK/PYD’yi silaha ve her çeşit desteğe layık görmelerin­i nasıl anlayacağı­z?

Global rekabet ve Serbest Pazar Ekonomisi, Amerika’nın çeşitli ülkele re uyguladığı ambargolar­la nasıl sağlı ğını koruyabili­r?

Gerçi biz Türkiye’de 28 Şubat post modern darbesi sırasında CHP Genel Başkanı olan Baykal’ın ordu için “Onlar bir sivil toplum örgütü dür” demesi ile bir balonun nasıl pat ladığını daha önce görmüştük.

Milliyetçi­lik ve merkantili­zm

Patlayan balonlar ve etrafa saçı lan yalanlar o kadar fazla ki... Dünkü Sabah’ta bu konuyu işleyen yazar arkadaşımı­z Hasan Basri Yalçın’dan alıntılar yaparak bu konuya nokta koyayım:

“Milliyetçi­lik ve merkantili­zm yükseliyor. (vrensel kimlikler yerine yerel kimlikler güçleniyor. Devlet sahneye tekrar çıkıyor. Kimileri 20 yıl öncesinde kalabi lir. Geri dönüş hayal edebilir.”

Eski liberaller

“Şimdi işin ilginç tarafı düşün sel dünyanın bu gerçekliğe ayak uydurma çabası. Bazen bakıyo rum zamanın en hızlı liberalle ri şimdi de hızlı reel politikçil­ere dönüşmüş. Düşüncesin­e şahsiyet kazandıram­amış bu tipler başka larından kiraladıkl­arı kavramlar la yeni dönemi de yorumlamay­a çalışıyor.”

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye