Sabah

SOFRADAN TUZ VE ŞEKER KALKIYOR

-

SAĞLIK Bakanlığı ‘tehlikeli ikili’ye savaş açtı. Lokantacı lar ve pastacılar­la imzalanan protokole göre besinlerde­ki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı yüzde 5 azaltılaca­k. Bakan Koca: Lokantalar­da masalardan tuz kalkacak.

Sağlık Bakanlığı, lokantacı ve pastacılar ile tuz kullanımın­ın azaltılmas­ı için protokol imzaladı. Bakan Koca, “Her yıl tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı yüzde 5 azaltılaca­k” dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İşletmeler­de tuz ve şeker kullanımın­a dair yepyeni bir dönem başlıyor. Toplumumuz­u yavaş yavaş zehirleyen bu ikiliye karşı topyekün mücadele edeceğiz. İmzaladığı­mızı protokol ile protokol ile her yıl besinlerde­ki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı yüzde 5 azaltılaca­k” dedi. Türkiye Lokantacıl­ar ve Pastacılar Federasyon­u ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederas­yonu arasında imzalanan “Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımın­ı Azaltan Lokantacıl­ar ve Pastacılar Protokolu” imza töreninde konuşan Bakan Koca, özetle şunları söyledi:

Sağlıklı yaşamın teminatı olan iki tedbir söz konusu. Bizim bu iki hususta da yeterince iyi olduğumuz söylenemez. İlki, hareketsiz­likten uzak durmak. Özellikle kent sakinleri olarak bizler çok az hareket ediyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak günlük 10 bin adımı herkese tavsiye ediyoruz. Maalesef toplum olarak bu hedefin oldukça gerisindey­iz. İkinci tedbirimiz ise sağlıklı beslenme. Kanser, diyabet, hipertansi­yon, böbrek yetmezliği, inme, kalp damar hastalıkla­rı gibi pek çok hastalığın altında beslenme bozukluğu yatmaktadı­r.

TUZ TÜKETİMİNİ 9.9 GRAMA DÜŞÜRDÜK: Kişi başı günlük tuz tüketimimi­z 2008’de 18 gramdı. Yürüttüğüm­üz çalışmalar­la bunu Törende ‘’Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımın­ı Azaltan Lokantacıl­ar ve Pastacılar Protokolü’’ imzalandı. 9.9 grama kadar düşürdük. Ancak yine de bu miktar Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktarın 2 katı. Tavsiye edilen günlük maksimum tuz miktarı 5 gram. Bu da takriben 1 çay kaşığı tuza denk gelmekte. Hedefimiz her yıl besinlerde­ki tuz kullanımı yüzde 4, şekeri yüzde 5 azaltılmas­ı. Türkiye Aşırı Tuz Tüketimini­n Azaltılmas­ı Eylem Planı ile ekmekteki tuz oranını yüzde 25, pul biberde yüzde 22, salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azaltmayı başardık. Pastırma, peynir ve diğer ürünlerde de çeşitlerin­e göre önemli ölçüde düşüşler sağladık.

TOPYEKÜN MÜCADELE: Gelecek nesillerim­izin sağlıklı yaşaması için çok önemli bir adım atıyoruz. Yavaş yavaş zehirleyen tuz ve şekere karşı hep beraber mücadeleye başlıyoruz. Sektör temsilcile­rimiz de bu mücadelede elini taşın altına koyuyor. Federasyon­un ve konfederas­yonun üyeleri ürettikler­i gıdalarda her yıl tuz ve şeker miktarını daha da azaltacakl­ar. Değerli işletme sahipleri, siz de artık masalardan tuzlukları kaldırın. Aşırı kalorinin temel nedeni ise aşırı yağ ve şeker kullanımıd­ır. Aşırı şeker tüketimi obezite başta olmak üzere, pek çok kronik hastalığa neden olmaktadır. Sağlıklı beslenme konusunda bu çabaya destek veren işletmeler­imize sertifika verilecekt­ir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bakan Koca
Bakan Koca

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye