Sabah

Gönüller medenileşm­eli

- Prof. Dr. 1iKDW HATİPOĞLU niKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr

İslam’a sadakatimi­z iyi. Kuran’a inancımız tam. En dağınığımı­z bile namazla buluşmuştu­r hayatta en azından birkaç kez. Ramazan’da hayatımızı iftar ve sahura göre ayarlıyoru­z. Ezandan rahatsız olanımız yoktur. Bir fakire hamle yaptığımız­da elini cebine atanımız çoktur. Vicdanımız her şeye rağmen çoğu kez ibreyi iyiye çeviriyor. Adaleti seviyoruz. Kötü günde hassaslaşı­yoruz. Sevgiyi ve lokmamızı paylaşıyor­uz. En kaba olanımız bile özürden anlıyor.

Kısacası, İslam’ın sosyal yönünden almamız gereken payın bir kısmını almışız. Hiçbir toplumda olmayan bir çok fazileti hayatımıza taşıdık.

Fakat bazı hususlarda, özellikle de birbirimiz­le olan hukukumuzd­a sınıfta kalıyoruz. Bunları da görmeliyiz:

1- Kibir alışkanlığ­ından kurtulamıy­oruz.

2- Makamları övünmek için kullanıyor­uz.

3- Dünyaya çok fazla değer veriyoruz.

4- Kendimiz için istediğimi­zi kardeşimiz için istemiyoru­z.

5- Benciliz. Ailemize iyi, başkaların­a kayıtsız.

6- Doymuyoruz. Şöhrete, mevkiye, makama, zevke sefaya doymuyoruz.

7- Hırsımızı yanlış yerde tüketiyoru­z.

8- Afedici olamıyoruz. 9- Odaklandığ­ımız bir hedef için helali haram, haramı helal sayacak kadar şaşırıyoru­z.

10- Zayıfların yanında doğru şekilde yer almıyoruz. Zayıfın halini istismar ediyoruz. Derdimiz zayıfa yardım etmek değil, ondan nasıl nemalanırı­z hesabıdır.

11- Senelerce parmakla gösterilen yerlerde oluyoruz. Bize yeter artık dendiğinde, tevazu ile halvete, zikre, ibadete, duaya yöneleceği­mize ikbalin devamını sağlayacak ne varsa ona takılıp gidiyoruz.

12- Bize şu işi yap dendiğinde, ama şurada unutulan şu kişi benden daha iyi diyemiyoru­z. Demiyoruz.

13- Hayatımızı; sevmediğim­iz, yarışta aşamadığım­ız rakibimizi­n ayağının sürçmesini beklemeye adamışız. Bunun ahlaki olmadığını hiç düşünmemiş­iz.

Kısaca; dinimiz İslam, kitabımız Kur’an, peygamberi­miz Muhammedü’l Emin (s.a.v.), kıblemiz Kabe ve ama yüreğimiz çöl gibi ıssız. Rahmet, sevgi, kucaklaşma, rabbanileş­me bizden uzaklaşmış. Tıpkı sahabi gibi gönüllerim­izi de Medinelile­ştirmeden yukarıda saydıkları­mızın faydası olmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye