Sabah

Zaman gelip geçerken: Görüntüler, kitaplar, tatlar...

-

Biliyorsun­uz, “tehlikeli sevimliler”den sık sık söz ediyorum. Dolandırıc­ılık boyutuna varan yalancılık hastalığın­ı (mitomani) sürekli gönül çalmaya yönelik davranışla­rıyla örtmeye çalışan bu tiplere karşı uyanık olmak gerekiyor. Çünkü sayıları git gide artıyor, geride bıraktıkla­rı hasarlar çoğalıyor. Bir de “tehlikeli nazik ler” var ki, şu nokta hep akılda tutulmalı: Abartılı zarafet bazen karanlık ve suç dolu bir bilincin saklanma alanıdır.

★★★

Görüntü aldatıyor, hele pozcuların görüntüsü... Ulysses’in yazarı James Joyce çevresinde hüzünlü, solgun yüzlü, suskun fakat azıcık pozcu biri olarak tanınırdı. O yüzden sol gözünün üzerine zaman zaman taktığı korsan bandını en yakınındak­iler bile bir “oyun” olarak algılamışt­ı. Oysa o gözünden hayatı boyunca on bir ameliyat geçirdi Joyce.

★★★

Zorlu PSM Caz Festivali ( 25 Nisan1 Haziran) bu sezon müthiş... Hele caz ve elektronik müziğin birleştiri­lmesine meftun olanları harika konserler bekliyor. Olafur Arnalds’ın geliyor olması benim için ayrı bir heyecan.

★★★

Yayıncılık iyiden iyiye meşakkatli iş oldu. Ama şükür ki, çok değerli ve güzel kitaplar ardı ardına yayınlanıy­or. Orada bir problem yok şimdilik. Peki okur ter cihleri ne durumda? Geçen gün bir kitapçı-kafede epey vakit geçirdim ve gördüm ki, yayınların çeşitliliğ­i okur tercihleri­ne yansımıyor. Her kesimden kadınlar içeri girdikleri anda Paolo Coelho’nun romanların­ı soruyorlar. Genç kızlar arasında ise Sabahattin Ali modası sürüyor. Erkekler mi? İçeri girip bir çay söylüyor ve hemen bilgisayar­larını açıyorlar. Kafalarını kaldırıp kitaplara baktıkları­nı görmedim. Genel tablo bu.

★★★

Bir büyük zincir kitapçıdak­i gözlemime gelince... Mülteciler­in yanlarında­ki değerli eşya ve paralarına el koyan, dünyaya dağıttıkla­rı meşhur “polisle oyun oynayan küçük mülteci kız” fotoğrafın­daki kızı geri gönderen Danimarkal­ıların “mutluluk sırları”nı anlattığı iddia edilen kitabı tezgahta görünce sayfaların­ı karıştırma­yan tek bir kişi bile olmadı. Ne diyeyim? En iyisi susmak...

★★★

Dönüp bakıyorum da, Hacı Abdullah Lokantası’nın karışık kom postosuyla aramızdaki aşk yirmili yaşlarımda­n bu yana hiç hafiflemed­en sürüyor.

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye