Sabah

Tarıma 500 milyon $’ın üzerinde yatırım yaptı

- Şelale KADAK

201 yılının ilk fabrika açı lışlarında­n birini PepsiCo şirketi yapmış ve Türkiye’deki 6’ncı fabrikasın­ı Manisa’da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılı mıyla hizmete sok muştu.

300 kişiye yeni istihdam yara tan 100 bin met rekarelik alanda kurulu fabrikayı ve Türkiye’de tarım alanındaki projeleri ni anlatmak isteyen

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü

Levent Yüksel ile buluştu ğumuzda öğrendik ki şirket Türkiye’de 2018 yılında yüzde 20’ye yakın bir oranda büyü yerek ana şirketin büyümesi ne de önemli katkıda bulun muş. Türkiye, PepsiCo’nun 10 büyük operasyonu içinde yer alıyor ve büyüme sıralaması­n da en hızlı büyüyen ilk iki pazar arasında bulunuyor.

Frito Lay, Gatorade, Pepsi Cola, Quaker ve Tropicana şir ketlerinin sunduğu yiyecek ve içecek porföyü ile dünyada 2018 yılında 64 milyar dola rın üzerinde gelir elde eden PepsiCo, Türkiye’nin 24 ilin de 1000 çiftçi ile sözleş meli tarım yapıyor. Levent Yüksel patates gibi tarımı yapı lan ürünlerin yerli tohum ve organik gübre ile yetiş tirilmesin­e öncülük ettikle rini söylüyor. Öğreniyoru­z ki şirketin Türkiye’de tarı ma yaptığı yatırımlar­ın mik tarı 500 milyon doları bul muş. Şirketin Türkiye’de devam eden tarım çalışmalar­ı ve diğer operasyonl­arı sayesinde dolay lı olarak istihdam sağladığı kişi sayısı 40 bine ulaşmış.

Dünyanın önde gelen şir ketlerinde­n birinin Türkiye’de 6’ncı fabrikayı açma ya iten en önem li sebebin bu ülke nin taşıdığı potansiyel olduğunu görüyo ruz. Genel Müdür Yüksel de örne ğin patates cipsi gibi ürünlerin kişi başı ortalama tüketimle rinden örnek vererek, Türkiye’deki paza rın daha çok büyü yeceğini söylüyor. Öğreniyoru­z ki son rakam lara göre Türkiye’de bu tarz ürünlerin yıllık tüketimi 1.2 kilo. Benzer pazarlarda­n Polonya’da kişi başı tüke tim yıllık 2 kilo, ABD gibi pazarlar da ise 10 kiloyu buluyor. Şimdi bu ürünlerin daha sağlıklı olabilmesi yani tuz ve yağ ve şeker oranlarını­n olabildiği­nce azaltılmas­ı ile ilgi li çalışmalar hızlanmış. Zaten yakında yeni regülasyon­a göre şeker, tuz yağ konusun daki oranlar göz önüne alına rak paketlerin üzerinde kırmı zı, sarı ve yeşil renkle uyarılar olacakmış. Yüksel, ‘Sarıları çoğaltmaya, daha çok sarı dan yeşile gitmeye uğraşı yoruz” diyor.

Bu arada Yüksel’den öğre niyoruz ki PepsiCo’nun Türkiye genelinde 160 binin üzerin de esnafla çalışması ve bak kal uzmanlığı Rusya gibi ülke lere örnek olmaya başlamış. Görünen o ki yerele değer veren şirketler böylece büyü meyi de katlıyor.

selale.NaGaN@sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye