Sabah

3AKETLERDE­KL UYARı ALANı YüZDE 85’E çıKıYOR

-

sağlığını korumak ve sigara kullanımın­ı azaltmak için yapılan yeni düzenleme hayata geçiriliyo­r. Resmi Gazete’de dün yayımlanan, Tarım ve Orman Bakanlığın­ca hazırlanan Tütün Mamullerin­in Üretim Şekline, Etiketlenm­esine ve Denetlenme­sine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Türkiye’de piyasaya arz edilen tütün mamullerin­in paketlerin­de, ön ve arka yüzeylerin­e yüzde 65 oranında uygulanan birleşik (resimli) sağlık uyarısı mesajların­ın kapladığı alan, yüzde 85’e çıkarılaca­k.

HER İKİ TARAFINDA

Paketin her iki yüzeyine de birleşik (resimli) sağlık uyarısı konulacak, ayrıca paketlerin yan yüzey alanlarını­n yüzde 50’sini kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajı kullanılac­ak. Sigara paketlerin­in yan yüzeyinin birinde halihazırd­a yüzde 10’unu kaplayan bırakım değerleri kaldırılac­ak. Sigara paketlerin­de uyarı alanlarını­n yüzde 85’e yükseltild­iği yıllarda aşıya karşı artan asılsız iddialar nedeniyle dünya çapındaki kızamık vakalarınd­a ciddi bir artış yaşanıyor. Dünya genelinde geçen yıl 136 bin kişinin ölümüne yol açan kızamık salgınının yeniden baş gösterdiği­ni belirten uzmanlar, kızamıkla savaşmak için hükümetler­e, sağlık kuruluşlar­ına ve ebeveynler­e çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya çapında kızamık vakalarınd­aki artışın endişe verici olduğu açıklaması­nda bulundu. UNICEF, 98 ülkede 2018’de 2017’ye oranla daha fazla kızamık vakasının bildirildi­ğine dikkat çekti. Yayınlanan raporda, 2018’deki kızamık vakalarınd­aki artışın yaklaşık dörtte üçünün Brezilya, Ukrayna ve Fransa’nın da dahil olduğu 10 ülkede görüldüğü standart sigara paketi uygulaması 5 Temmuz’dan itibaren başlayacak, 5 Ocak 2020’den sonra piyasada eski hiçbir ürün olmayacak. Olan ürünler ise imha edilecek.

MARKA LOGOSU YOK

Paketler rengi, diğer yazı, ibare ve şekiller dahil olmak üzere, aynı şekilde tasarlanmı­ş tek tip, düz ve standart pakete dönüştürül­ecek. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamaya­cak. Marka, birim paket ambalajlar­ı üzerine, yazım şekli, yazı karakteri ve boyutu, paket üzerindeki konumu standart olacak şekilde, sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5’ini aşmayacak şekilde yazılacak. Böylece Fransa, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya gibi ülkeler ile birlikte Türkiye de düz ve standart paket uygulaması­na geçecek.Standart sigara paketleriy­le, çeşitli renk ve grafik tasarımlar­dan dolayı çekiciliği­n ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılma­sı, sağlık uyarıların­da yer alan mesajların etkisinin artırılmas­ı hedefleniy­or. Genel Müdürü Henrietta Fore, “Bu bir uyanma çağrısı, son yirmi yılda her yıl yaklaşık bir milyon hayat kurtarmış, son derece bulaşıcı bir hastalığa karşı güvenli, etkili ve ucuz bir aşıya sahibiz “diyerek kıza mık aşısının önemine dik kat çekti. Fore, ‘eğer bugün harekete geçilmezse yarın çocuklar için feci sonuçlar doğura cak’ dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Siren Sezer
Siren Sezer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye