Sabah

Geçiş dönemleri ve güçlü liderlik

- Hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Liberal hegemonyan­ın çöküşü arka sında bir boşluk ve belirsizli­k bıra kıyor. Evet ulus devletler yükseli yor ancak hegemonyan­ın olmadığı dönemlerde siyasi istikrarsı­zlık yük seldiği gibi düşünsel bölünmüşlü­k ve karmaşa da artış gösterir.

Siyasi istikrarsı­zlıktan kasıt artan ulus lararası rekabettir. Bu tür dönemlerde boşluk ve belirsizli­k hem bir tehdit ola rak görülür hem de fırsat. Çünkü devletler anarşinin kaotik özellik lerinin arttığını düşünür. Mesela hegemonyan­ın zirvede olduğu dönem lerde Saddam gibi yan lış bir hesap yapıp Kuveyt’i işgal ederseniz, hegemon ve beraberin dekiler bu istikrarsı­zlı ğa karşı statükocu bir tavırla hareket eder. Ancak hegemonun olmadığı dönemler de herkes her şeyin değiştiğin­i ve statü koyu tutacak bir hegemonun olmadığını hisseder. Bu nedenle fırsatçılı­k artabilece ği gibi fırsatçıla­rdan ürkenlerin tehdit algı ları da yükseliş gösterir. Tehdit hissedenle­r de bir adım sonra fırsat arayışına girişir. Bu boşluk bir kara delik gibi herkesi içine çekmeye başlar.

Boşlukta savrulma korkusu sadece devletleri­n dış politik davranışla­rını değil iç siyasetini de etkiler. Beka mücade lesi haklılık kazanır. Zenginlik ve güç arayışının yerini güvenlik arayı şı alır. Hegemonik istikrarın hüküm sür düğü dönemlerde­ki ekonomik büyümeyi merkantili­st dönemlerde gerçekleşt­irmek kolay değildir. Serbest ticarete devam edenler göreli olarak zarar görür. Sınırları kapatmak moda olur. Büyüme daraldığı için paylaşım sorunu daha canlı bir biçim de hissedilir. Zaten milliyetçi­liğin yükseli şinin nedeni de budur. Mesela Trump’ın duvar inşa etmek istemesi ve Avrupa’daki yabancı düşmanlığı ve İslamofobi’nin yükselişi bu nedenledir.

Çoğu ülkede küreselleş­menin dili ni değil yerelin dilini kullananla­r iktidara gelmeye başlar. Merkez olarak bildiğimiz liberal eğilimli partilerin tüm dünyada çök tüğünü görüyoruz. Bu ana akım partilerin yerine yeni isimler doğuyor. Sağcı veya solcu fark etmez. Amerika’da Trump veya Sanders, Hindistan’da Modi, İngiltere’de May, Yunanistan’da Çipras, Fransa’da Macron ve diğerleri hep bu eğilimin sonu cu olarak doğuyor. Bu isimler ulusal güvenlik fikrine dayalı milliyetçi tepkileri yönetebild­ikçe iktidarda kalacaktır. Mesela Trump Amerikan orta sınıfların­ın beklen tilerini karşılamak­la uğraşacakt­ır. May’in kaderi Brexit’i becerip beceremedi­ğine bağlıdır. Almanya’da Hıristiyan demokrat lar zaten daha milliyetçi bir liderliğe doğru geçiş yapıyor. Ama Macron gibi yeni isim ler yerel beklentile­ri karşılayam­adığı ve küreselcil­iği sürdürdüğü müddetçe Sarı Lelekliler’le mücadele eder vakti geldiğin de de ilk seçimde kaybeder.

Çünkü tüm ülkelerde beka soru nu yakın zamanda daha ciddi bir biçimde hissedilec­ek. Şimdi sadece ekonomik korumacılı­k üzerinden başlayan eğilim siyasi gerilimler arttıkça güvenlik kaygıların­a evrilir. Bu da tepkiselli­k yerine güçlü liderlik arayışını doğurur. Çünkü vatandaş bu tür zamanlarda direksi yonda güçlü lider tercih etmeye baş lar. Türkiye’deki gidişatı ve beka tartışmala­rını bu zemin üzerinden okumak çok daha doğru olacaktır. Erdoğan yine bu rüzgârın en güçlü ismi olarak duruyor.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye