Sabah

Yargıda yeni reform paketi geliyor

Adalet Bakanlığı, af yerine kamuoyu vicdanını rahatsız etmeyecek yeni düzenleme üzerinde çalışıyor. Düzenleme, cezaevleri­ndeki doluluğu düşürecek ve yargının da iş yükünü azaltacak

-

Adalet Bakanlığı, af yerine kamuoyu vicdanını rahatsız etmeyecek, ceza infaz sisteminde­ki aksamaları giderecek, cezaevleri­ndeki doluluğu düşürecek ve yargının da iş yükünü azaltacak bir paket üzerinde çalışıyor. Seçim sonrası Meclis gündemine taşınması planlanan pakette, cezaevleri­nde kalma sürelerini­n düşürülmes­i, bazı suçların para cezasına çevrilebil­mesi gibi düzenlemel­er de bulunuyor. Adalet Bakanlığı tarafından çalışmalar­ı devam eden yargı paketinde öne çıkanlar şöyle: n CEZA İNFAZ SÜRESİ: Öncelikli olarak ceza infaz sürelerind­e indirime girilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda bu sürenin yüzde 50’ye doğru indirilmes­i üzerinde düşünülüyo­r. Böylece eski sisteme geri dönülmüş olacak. Çünkü 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66’a yükseltilm­işti. Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50’sini çekenler dışarı çıkabilece­k. Terör suçlarında ise infaz sürelerini­n korunması eğilimi bulunuyor.

n AÇIK CEZAEVİNE ALMA: Hükümlüler­in açık cezaevine alınma sürelerini­n gözden geçirilmes­i de masada bulunuyor. Daha kısa sürede açık cezaevine geçişler sağlanarak cezaevleri­ndeki sıkıntı giderilmey­e çalışılaca­k.

n UZLAŞMACI VE ARABULUCU: Uzlaştırma, arabulucul­uk gibi mahkemeye gitmeden sorunların çözülmesin­i sağlayan sistemlere dönük düzenlemel­er de çalışılıyo­r. Bunların baktığı konuların kapsamının genişletil­mesi ve böylece yargının iş yükünün daha da azaltılmas­ı planlanıyo­r. Bu sistemden yürürlüğe girdikten sonra yargının iş yükünde önemli bir düşüş oldu.

n HAPİS CEZASI: Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerin­de bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi düşünülüyo­r. Hangi suçların bu kapsama alınabilec­eğine bakılıyor. Kamu vicdanını sızlatmaya­cak suçlar bu kapsama dahil edilecek.

n CMK’DA DÜZENLEME: Ceza Muhakemele­ri Kanunu (CMK) bazı düzenlemel­erin yapılması düşünülüyo­r. AB ile ilişkiler ve demokratik­leşme açısından hangi değişiklik­lerin yapılabile­ceğine bakılıyor.

 ??  ?? CEZAEVİNDE KALMA AZALACAK BAZI SUÇLAR PARAYA ÇEVRİLECEK
CEZAEVİNDE KALMA AZALACAK BAZI SUÇLAR PARAYA ÇEVRİLECEK
 ?? Zübeyde YALÇIN ??
Zübeyde YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye