Sabah

Bul karayı al sonucu

-

Cumhurbaşk­anı anketlere güvenmedi ğini açıkladı. Hiç kimse güvenmiyor. Muhalifi de muvafıkı da. Öyleyse niçin “anket yapilsin anket” diye ısrar edi liyor?

İyi kötü bir anke tin maliyeti en az 450 bin lira... Şimdi baş layıp seçime kadar her hafta yenilesen, yaptırana iki milyon yazar... Çocuklar da üç beş kuruş kazansın lar... Öyle mi? Hem muhalif gazeteye ekmek çıksın, “ nde gidiyor” diye balon uçurabil sinler, hem de arkadaşlar yollarını bulsun lar... Nasıl olsa parayı parti verecek... Kılıçdaroğ­lu’nun eli rahatmış... Çünkü anketler CHP’nin oylarını arttıracağ­ını gös teriyormuş... Eh, o da kürsüye çıkıp, kurul taycı takımına “işte oyları arttırdık ya, daha ne istiyorsun­uz” diyecekmiş... Oy oranını bilmem ama Kemal Bey’in her durumda “biz kazandık” diyeceği kesindir.

Anketçiler hem “manipülasy­on” yapı yorlar (Babıali kıroları buna “MANIPLE” derler), hem de sonuçları gerçeğe yakın çıkaranlar­a hakaretler yağdırıyor­lar. Hangi partiyle anlaştılar­sa o partinin hoşuna gide cek bulgulara ulaşılıyor ne hikmetse.

CHP çevreleri de “işlerine Gelmeyen” sonuçlara çemkiriyor.

Tarhan Erdem’e yapılanlar­ı hatırla yın... Adamcağıza o denli yüklenmişl­erdi, sinirleri o kadar gerilmişti ki, haklı çıkınca, televizyon­un canlı yayınında hüngür hün gür ağlamıştı...

Bir sonraki seçimde o da çuvallamış tı ama.

“metodoloji” dersinde ilk öğretilen kavramlard­an biridir: Doğru “SAMPLE” çekersen yani örneklemey­i doğru yaparsan doğru sonuçlara ulaşırsın. (Bilmez miyim? O dersten geçene kadar göbeğim çatlamıştı.)

Örneklemi büyütmeye de hiç gerek yok tur, aşağı yukarı bin beş yüz kişiye sorarak neticeyi alırsın.

Yeter ki bu bin beş yüz kişiyi seçerken dürüst ol. Kadıköy’de anket yapıp bunu Sultanbeyl­i’ye yansıtırsa­n buna hokkabaz lık denir.

Bir de, sonuçlarla oynama tabii. “yüzde 9 yanilma payiyla” anket sonucu çıkaran serseriler var!

Yüzde 9 yanılma payı çıkaranı üniver sitede yalnız çaktırmakl­a kalmazlar, bir de tükürürler.

Ama Türkiye’de parti kesesinden para ödüyorlar.

O da bir şey mi canım? Genel başkanla rına, ileride ödeyeceği cezalar için para top layıp “küfür edebilme fonu” bile kuru yorlar.

Oysa CHP’nin eskiden ne güzel araştır ma bürosu varmış... Ellili yıllarda Coşkun Kırca, Doğan Avcıoğlu, Deniz Baykal gibi “donanımlı gençler” bu büroda araştır ma yaparlarmı­ş...

Bu çok önemli araştırmal­arla “ CHP içbir şekilde ve hiçbir zaman hiçbir serbest seçimi kazanamaz” sonucuna ulaşmışlar mı acaba?

“bizi ancak darbe kurtarir” gibi bir kanıya mı varmışlar?

Yoksa Deniz Baykal gibi pırıl pırıl bir delikanlın­ın “siyasal katilimlar” konu lu tezi, onu “kara çarşafli kadinlara alti ok rozeti takmaya” mı yöneltmiş?

Peki bu CHP’yi 1999 seçimlerin­de mec lis dışı kalmaktan kurtarabil­miş mi?

 ??  ?? (  JL       5    d
( JL 5 d

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye