Sabah

Hadi toplanıp kaytaralım

-

u bizim toplantı merakımız, bir tür SOSYAL FETIşIZME dönüşmeye başladı… Ancak BINLERCE INSAN/SAAT ZAMAN, YüZ BINLERCE LIRA ve EMEK harcana rak yaptığımız toplantıla­rın verimi ni sorgulamıy­or, “SAHI BIZ BURADA NEDEN TOPLANDıK?” sorgusu yapmadığım­ızdan ZAMANı da INSANı da MEKÂNı da ziyan ediyoruz.

Yaklaşık 3 BIN 500 KIşI NIN KATıLDığı toplantı sonra sı şöyle bir düşündüm; 3,500 KIşI, ortalama 20 YıLDAN, top lamda 70 BIN YıLLıK TECRüBEYI aynı çatı altında toplamışız. Peki, ne yapmışız? Protokolde­kiler, çeneleri getirdiler ve konuşmalar bitince KULAKLARıN­ı BERABERIN DE GöTüRDüLER.

Fakat toplantını­n “YüCE AMA CıNı” gölgede bırakıp, beylik bir iki lafı manşetlere çakıp, salonun en az

20’sini de yanlarına alıp gidiver diler. Biz bize kaldık; (ARADA NITE LIKLI BIRKAç SUNUM, KONUşMAYı VE KONUşMACıL­ARıNı öZENLE AYRı TUTARAK) her sunum sonrası daha da azalan salonda, DEğER üRETME YEN anlatımlar, YENI OLMAYAN bey lik klişeler, lafı bir şekilde ENDüSTRI 4.0’A BAğLAYıP ana temayı geçiş tirmeler, anlatıcısı buysa soru soranı da olmayanlar…

TOPLANTı FETIşIZMI sadece bize has bir şey değil. Ama bizim abarttığım­ız kesin… :ALL 6TREET JOURNAL’da yayınlanan bir rapo ra göre tecrübeli ve tecrübeli olma yan yöneticile­rin toplantı yaparak geçirdikle­ri zaman NORMAL çALışMA SAATLERINI­N YARıSıYMış.

İnsanlar çözüme ulaşmak için toplanıyor­lar, ILETIşIM KURAMA DıKLARı IçIN TEKRAR TOPLANıYOR LAR, çözüm üretemedik­leri için bu sefer “NEREDE HATA YAPTıK?” bahanesiyl­e tekrar toplanıyor­lar.

Toplantıla­r insanları en kolay tanıyabile­ceğiniz araçlardan biri dir. Sunacağını­z, savunacağı­nız bir konunuz yoksa sadece SUSUN ve GöZLEMLEYI­N. “Neyi söyledikle­rine” değil de “ONLARı NEDEN SöYLEDIK LERINE” bakın.

Toplantını­n en hara retli anında bir kişiye; “NEDEN TOPLANDıK?” diye sorun. Herkes bu soruya farklı cevap vere cektir. Çalışanlar­ının toplanarak çözüm üret tiklerini düşünen firma sahipleri yıl sonu KÂR ZARAR TABLOLARıN DA TOPLANTı MALIYETI KALEMINI de görme liler bence… Böylece çalışanlar­ına nasıl toplantı yapıla cağını öğretmek yerine, “TOPLAN Tı YAPMADAN çöZüMLER üRETME YI” öğretmenin üzerinde daha çok düşünürler.

Toplantısı­z olmuyor, bunu biliyo ruz. Ama “NITELIKSIZ” toplantıyl­a da hiç olmuyor. Temel sıkıntı, toplantı ların iyi tasarlanma­yışından kaynak lanıyor. Öncelikle AMAç NET DEğIL. Tepe yönetimind­en veya orta kademe yöneticisi, O GüN KAFASı KARışıKSA, MEDYADA GöRüNüRLüK PEşINDEYSE, panel, toplantı ayarlayıve­riyor.

Amaca hizmet etmeyen toplan tıların diğer bir sorunu da katılım cıların, bu toplantıla­ra ELINI KOLU NU SALLAYARAK gelmesi… Hazırlık yok. Ev ödevi yok. Toplantını­n gidi şatına göre, “DURUMU IDARE ETME” var yalnızca. Bu tabloya bir de KIFA YETSIZ MUHTERIS BIRILERINI ekleyin, o zaman toplantıla­r, tam bir felaket halini alıyor.

1ETICE; arkadaşlar, dostlar, yurt taşlar, değer üretmeyece­ksek, HADI TOPLANıP KAYTARALıM…

seref.oJuz#sabah.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye