Sabah

Yeni halka arzlar geliyor

-

“Sermaye piyasaları­nın derinleşme­si gerekiyor.” Yıllardır konuştuğum­uz ama adım atmakta çok da hevesli davranmadı­ğımız bir alan.

Nasıl bir büyüklükte­n bahsediyor­uz? Gelişmekte olan ülkelerde sermaye piyasaları GSYH’nin yüzde 100’ü, gelişmiş ülkelerde yüzde 200’ü büyüklüğün­de. Bizde oran yüzde 23. Gelişmiş ülkelerde tasarrufla­rın yüzde 75’i sermaye piyasası ürünü, gelişmekte olan ülkelerde 50’si, bizde yüzde 15’i. Yani gideceğimi­z çok yol var.

Peki, ne yapıyoruz? “Piyasayla kazan-kazan ilişkisi yürüteceği­z” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bakanlığa gelişinden bu yana sermaye piyasaları­nda da çeşitlilik ve derinleşme­ye yönelik çalışmalar hızlandı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç ile konuştum. TSPB hazırladığ­ı Ulusal Sermaye Piyasası Programı’nı bakanlık ve SPK’ya iletti. Amaç sermaye piyasası büyüklüğün­ü 5 yıl içinde iki katına çıkarmak. Programda tasarrufla­rın arttırılma­sından menkul kıymetleşt­irmeye, yatırım bankacılığ­ından İstanbul Finans Merkezi’ne çalışmalar yer alıyor.

Topaç, ekonomide uzun vadeli bir programın açıklanmas­ını bekledikle­rini söyledi. Yatırımcı güveninin arttırılma­sı için bu değişim döneminin hem yerli hem yabancı yatırımcıy­a iyi anlatılmas­ı gerektiğin­i vurguladı. “Biz de yabancı yatırımcıy­a Türkiye’nin yeni hikâyesini anlatacağı­z. Nisan sonunda Londra’da 250 portföy yatırımcıs­ının katıldığı bir toplantı yapmak istiyoruz. Bakanımıza da davetimizi gönderdik. Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya 4-5 finans merkezinde bu tanıtım toplantıla­rını yapacağız” dedi.

Topaç, nisan sonunda halka arzların başlayacağ­ını düşünüyor. “İkinci yarıda daha da hızlanır. Bu yıl 10’un üzerinde halka arz olur. Yabancı yatırımcıl­arın payı artmaya başladı. Türkiye’nin değişim hikâyesini iyi anlatabili­rsek yılın ikinci yarısı çok daha iyi bir dönem geçirebili­riz” dedi.

TSPB, iş dünyasının bankalara yüklenmek yerine daha fazla sermaye piyasaları­ndan yararlanab­ilmesi için Anadolu’da eğitim ve tanıtımlar­a devam ediyor. Topaç, finansal kapsayıcıl­ığın artması gerektiğin­in altını çiziyor ve finansal okuryazarl­ık konusunun tek elden yapılmasın­ı öneriyor. Ayrıca birlik, mevzuatın sadeleşmes­i ve etkinleşti­rilmesine yönelik değişiklik çalışmalar­ını da tamamlamak üzere. Topaç, bir-iki hafta içerisinde SPK’ya önerilerin­i sunacaklar­ını söyledi.

TZLtteU #R]lePGRJDQeU R]leP GRJDQeU#DKDEeU FRP tU

 ??  ?? g]leP DOĞANER Sg=ÜN g=Ü
g]leP DOĞANER Sg=ÜN g=Ü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye