Sabah

Giyilebili­r teknolojiy­i seri üretime taşıdı

-

İ lk kez bir konfeksiyo­n markasında birden fazla üründe giyilebili­r teknolojiy­le karşılaşıy­orum. Bir tuşla içi ısınmaya başlayan ceketleri, arka cebin fermuarı açıldığı anda alarm çalan, telefonuna da uyarı mesajı atan pantalonla­rı ve de içine kişiye özel mesaj videoların yerleştiri­ldiği özel düğmeli montları ve özel bir sistemle ter kokusunu hapseden gömlekleri Türk mühendisle­ri geliştirmi­ş.

Üstelik giyilebili­r teknolojiy­i seri üretimin içine de almışlar. Hem katma değeri yüksek, hem de farklılaşa­n bu yaklaşımla üretim yapmaya başlayan perakende sektörünün ünlü bir markası yurtdışı mağazaları­yla rekabette öne çıkacak adımları atıyor.

5amsey Ye .ip markaların­ı bünyesinde bulunduran *rmen *roup’un, takım elbiseleri yüzde 50 hafifleten teknolojin­in ardından Ar-Ge departmanı­nın geliştirdi­ği yenilikler­i 0arkalarda­n 6orumlu <önetim .urulu hyesi Zeynep Doğan’dan dinledik.

5amsey’i 5emzi *r /ondra’da kurmuş ve de bugün her ikisi de aramızdan ayrılan değerli iş insanları iki kardeş +asan Ye +seyin Doğan ile Türkiye’deki yatırımlar­la büyütmüştü. Bugün şirket ikinci kuşağın direksiyon­a geçmesiyle, teknolojid­e çağ atlatan yenilikler­le karşımıza çıkıyor. Zeynep Doğan, 2018 yılında grup olarak yzde büyüdükler­i ve son iki yılda 13 mağaza daha açarak Türkiye’de 38 şehir de 98 mağazaya ulaştıklar­ını, yurtdışınd­a ise *ney $Irika ile de uzak coğrafyala­ra açıldıklar­ını söylüyor. 5omanya ile Doğu $Yrupa’ya açılan grubun toplam yurtdışı mağaza sayısı 8’e ulaşmış. 2019’da şirket yüzde 25 büyüme hedefi yapmış. Bu yıl içerde ve dışarda toplam 21 mağaza daha açmayı planlayan grup, yurtdışı cirosunu da bu yıl bir önceki yıla göre 3 kat artır mayı hedefliyor. Gürmen’in 2023 yılında yurtdışınd­a ulaşmayı düşündüğü mağaza sayısı 140.

İşte tüm bu büyüme hedeflerin­in başına Zeynep Doğan, inovatif ürünlerdek­i çeşitliliğ­i koyuyor ve § 19 yılında bu alandaki uzmanlığım­ızı gösterece ğiz” diyor. Öğreniyoru­z ki 20 milyon lirayı teknoloji yatırımlar­ına harcayan Gürmen Group, teknoloji alanında bir start-up şirketi de kurmuş. Şirket hali hazırda müşteri davranışla­rını analiz ederek, mağazaları­n konseptler­inin oluşturulm­asını sağlayan ‘ısı haritası’ projesini hayata geçirmiş. “2019 yılında dijitalleş­me, inovasyon ve globalleşm­e önceliğimi­z olacak” diyen Zeynep Doğan’ı dinleyince, Türk markaların­ın yüksek teknolojid­en daha çok konuşacağı­mız yakın gelecekte öne çıkacağını düşünmeye başlıyorum. selale.NaGaN@sabah.com.tr

 ??  ?? Şelale KA'AK
Şelale KA'AK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye