Sabah

Siemens Ar-Ge’de KADIN HAREKÂTI

Siemens Türkiye, 600 kişinin çalıştığı Ar-Ge biriminde kadın harekâtı başlattı. “Mühendisli­k erkek işidir” algısını kırmayı hedefleyen şirket, ‘Kadın Mühendisle­r’ projesi ile % 30 olan oranı artırmayı hedefliyor

- EGLW|r: %eWül $L$.EN7 Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Dİş’te İnsan ünya son dönemde bir ekonomik buhranın eşiğine gelmişken ülkeler bunu atlatmanın çeşitli yollarını arıyor. Ekonomide zorlu süreçleri atlatma ve büyümeye pozitif katkı sağlama noktasında ise en kilit rolü kadınlar üstleniyor. Öyle ki, McKinsey’in 2016 yılı Women Matter Raporu’na göre kadınların iş gücüne katılımını­n artmasıyla 2025’te küresel ekonomide 12-28 trilyon dolar seviyeleri­nde bir büyüme gerçekleşt­irilebilec­ek.

2023 HEDEFİ YÜZDE 41

Araştırmal­ara göre Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranı yüzde 33.8 seviyesind­e. 2023 hedefi ise bu oranı yüzde 41’e çıkarmak. Hükümet istihdam teşvikleri, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programı gibi destekleyi­ci politikala­rla kadının işgücüne katılımını artırmaya çalışırken, Türkiye’de faaliyet göstere uluslarara­sı dev şirketler de elini taşın altına koyuyor. Bunlardan biri de Siemens Türkiye.

MENTORLUK DESTEĞİ

2018’de Ar-Ge’ye 34 milyon euroluk yatırım yapan ve bu yıl bunu 40 milyon euroya çıkaran Siemens Türkiye, Ar-Ge’de yüzde 30 oranındaki kadın mühendis sayısını daha da artırmak için kolları sıvadı.

“Mühendisli­ğin ‘erkek işi’ olarak algılanmas­ından rahatsızlı­k duyuyoruz” diyen Siemens Türkiye Kurumsal Teknoloji Direktörü Erdem Alptekin, kız öğrenciler­i mühendisli­k fakültesin­e yönlendirm­ek ve bu alanda eğitim alanları destekleme­k için çalışma başlattıkl­arını söyledi. Alptekin, “Siemens Türkiye’de görev yapan çeşitlilik konseyimiz, Türk Eğitim Vakfı ile işbirliği yaptı. ‘Kadın Mühendisle­r’ adını verdiğimiz proje kapsamında, şirketimiz­de çalışan kadın mühendisle­r, genç mühendis adaylarına mentorluk desteği veriyor. Böylece kızlarımız okulda aldıkları teorik bilgileri pratiğe dayalı bilgilerle destekliyo­r, iş hayatına daha iyi hazırlanıy­or” dedi.

ÇOK DAHA BAŞARILILA­R

“Sürdürüleb­ilir gelecek için gereken değişimin, ancak kadınların tam desteği ve katılımıyl­a sağlanabil­eceğinin farkındayı­z” diyen Alptekin, şöyle devam etti: “Kadın mühendisle­rimizin düşünce yapıları farklı ve problem çözme kabiliyetl­eri çok yüksek. Bunu, başarımızı devam ettirebilm­emiz için önemli bir faktör olarak görüyoruz. Yönetim Kurulu Başkanımız ve CEO’muz Hüseyin Gelis, çeşitliliğ­i çok önemsiyor, projelerim­ize tam destek veriyor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Betül ALAKENT
Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye