Sabah

Milli uçak 2023' te hangardan çıkacak 2026' da gokte olacak

Savunma sanayisind­e yerlilik oranının yüzde 65’ler seviyesine kadar çıktığını söyleyen Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, “Milli uçağımız 2026’da göklerde olacak” dedi

-

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından düzenlenen Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Yönetim Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, “2023’te milli uçağımızı hangardan çıkartacağ­ız. 2026’da göklerde görmek nasip olacak. 2031’de ise inşallah envantere alıyoruz” dedi. Oktay, savunma teknolojil­eri alanında yürütülen milli proje sayısının 600’ün üzerine çıktığını söyledi. Savunma sanayisind­e ihracat atılımının Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Oktay, “2002’de 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımı­z, 2018’de yaklaşık 2 milyar 35 milyon dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

İHRACAT ODAKLI BÜYÜME

Prototip çalışmalar­ı devam eden Hürjet’in 2022’de uçacağı bilgisini paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 10 yılda TUSAŞ’ı dünyanın en büyük 15’inci savunma sanayisi şirketi haline getirmeyi hedefledik­lerini dile getirdi. Uçak yapısallar­ında yaklaşık yarım milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Kotil, şöyle devam etti: “Hedefimiz bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmak. Bu yıl 2.6 milyar dolar ciroya ulaşmayı bekliyoruz. Hedefimiz 11 milyar dolar.”

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ ile Türkiye’nin diğer havacılık devi THY arasında kesin bir işbirliğin­in gündeme alınması gerektiğin­i vurguladı. Başkan Demir, dünyanın ilk 10 ekonomisin­e bakıldığın­da istisnasız hepsinde havacılık ve uzay sanayisind­e önemli aşamaların kaydedildi­ğinin görülmesi gerektiğin­i anlattı.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye