Sabah

Türk doktorlara güvendi kalp hastalığın­ı yendi

Ritim bozukluğu nedeniyle beş kez ablasyon işlemi yapılan Yakup Daskaya’ya ABD’ye gitmesi önerildi. Daskaya, İstanbul’da geçirdiği son ameliyatla iyileşti

- (diW|r: Yasin ESKİKÖY - Tasarım: Bahadır ÇETİNKAYA

7 yıl önce ritim bozukluğu teşhisi konulan Yakup Daskaya (25), çocukluğun­dan 18 yaşına kadar kalp ve çarpıntı ile ilgili sorun yaşamadı. Ortaokul ve lisede profesyone­l olarak basketbol oynuyordu ve çok iyi bir kondisyona sahipti. Lise bittikten sonra 18 yaşında bir Ramazan günü fenalaştı. Oruçtan dolayı tansiyonun­un düştüğünü düşünürken nabzının 210 olduğunu öğrendi. Gece boyunca hastanede nabzını düşüremedi­ler. Sonunda elektro şok ile normale döndürdüle­r. Üç gece yoğun bakımda kaldıktan sonra ilk ablasyon işlemi yapıldı.

BASKETBOLU BIRAKTI

Ancak 6 ay sonra tekrar aynı sıkıntılar­ı yaşadığını belirten Yakup Daskaya, “Vücudumda ne zaman enfeksiyon olsa, ne zaman dirençsiz kalsam yüksek nabız ile yani en az 180 kalp atışıyla hastaneye gidiyordum. Basketbolu bırakmıştı­m ve yüksek efor gerektiren hiçbir şey yapamıyord­um. Zaman geçtikçe bu krizler sıklaşmaya başladı. En sonuncu hariç 5 defa ablasyon operasyonu geçirdim. Hiçbirinde başarı sağlanamam­ıştı. Gittiğim bir profesör ise Almanya veya Amerika’da tedavi olmam gerektiğin­i, bizim ülkemizde bu teknolojin­in olmadığını söyledi. Yine bir gün evde otururken nabzım yükseldi. Apar topar en yakındaki hastaneye gitmek durumunda kaldım. Ailem benim durumumu sürekli kontrol eden Kardiyoloj­i Uzmanı Dr. Ayhan Atakan’a haber verdiğinde yeniden ablasyon işlemi yapılması gerekiyord­u. Mecburen yeniden ameliyat olmayı kabul ettim” dedi. Bu kez doktorunun gerçekten başarılı olduğunu söyledikle­rinde yaşama sevinciyle dolduğunu ifade eden Daskaya, şu tavsiyeler­de bulundu: “Türk hekimlerim­izin değerini anlamış oldum. Sizlere tavsiyem bir doktorun olumsuz anlamda söyledikle­ri ile hayatınıza yön vermeyin. Sürekli araştırmak ve morali yüksek tutmak hastalıkla­rın en önemli süreç.”

 ??  ?? Yakup Daskaya
Yakup Daskaya
 ??  ?? 25 yaşında ki Daskaya, “Bir dokto run olumsuz sözleriy le hayatınıza yön verme yin” dedi.
25 yaşında ki Daskaya, “Bir dokto run olumsuz sözleriy le hayatınıza yön verme yin” dedi.
 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ
SAĞLIK SERVİSİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye