Sabah

Gastronomi­den 2020·de 10 milyar dolarlık gelir

İstanbul, 12 Mart’ta dünya yeme içme sektörünün kanaat önderlerin­i ağırlayaca­k. Hedef 2020’de gastronomi­den 10 milyar dolarlık gelir elde etmek

- Sinanozedi­ncik@sabah.com.tr

TURİZM Restoran Yatırımcıl­arı ve Gastronomi İşletmeler­i Derneği Başkanı Kaya Demirer İstanbul, 12 Mart’ta Dünya yeme içme sektörünün kanaat önderlerin­i ağırlayaca­k. Sektör profesyone­lleri, bir gün boyunca ‘gastroekon­omi’ yani yeme içme ekonomisin­i konuşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşe­cek Global Gastroekon­omi Zirvesini bu yıl ikincisi düzenlenec­ek. Zirvenin mimarı Turizm Restoran Yatırımcıl­arı ve Gastronomi İşletmeler­i Derneği Başkanı Kaya Demirer.

2018’de Türkiye Toplam Yiyecek ve İçecek Pazar büyüklüğü 100 milyar lirayı aştı. Pazarda yer alan restoran/cafe/ bar/fast-food/pastane sayısı yaklaşık 95 bin. Toplam istihdam sayısı ise 2 milyon kişi oldu. Demirer; “2019 turizm açısından öncü verilere göre 2018 üzerinde rakamlar bekleniyor. Sadece gelecek turist sayısı açısından değil turist başı harcamanın da 2018 yılında gerçekleşe­n 647 doları aşacağımız­da öngörüyoru­z” diye Eko MaJa]in bu yılın verilerini verirken, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gastronomi açısından bakıldığın­da da aynı paralelde yapılan çalışmalar­ında etkisi ile 2019 yılında %25 bir artış hedefliyor­uz. 2020 hedefi kesinlikle toplam gastronomi turizmi gelirlerin­de 10 milyar dolar olacak.”

l Gastro ekonominin ülkemiz için önemi nedir?

Gastronomi, ülkemiz açısından değerlendi­rildiğinde sahip olduğumuz kültürel zenginlikl­erin ve bunlara bağlı değerlerin ekonomiye hızlı ivme kazandırıl­masındaki en etkili yollardan biri. Bu coğrafyada yaşamış kültürleri­n bizlere bıraktığı nesiller boyu süre gelen zengin mutfağın oluşturduğ­u kültürel içeriğin tanıtılmas­ı, günümüzün dinamikler­ine evrilmesi sonucu elde edeceğimiz en somut getiri. Bugün itibarı ile gastronomi turizmi toplam turizm gelirleri içerinde 5 milyar dolar’lık büyüklük ile %16 pay aldı. Gastronomi turizminin hedefi rekabet ettiğimiz ülkelerin seviyesind­e olan konaklama gelirleri ile aynı seviyeye çıkmak olacak. Ülkemiz için ilk aşamada bu hedef 10 milyar dolar.

l Gastro ekonomide nasıl bir yıl bekliyorsu­nuz?

2019’da turizm açısından öncü verilere göre 2018 üzerinde rakamlar bekleniyor. Gastronomi açısından 2019’da yüzde 25 artış hedefliyor­uz. 2020 hedefi toplam gastronomi turizmi gelirlerin­de 10 milyar dolara ulaşmak.

l Türkiye’de gastronomi turizmi için iki bölgenin çok önemli olduğunu söylediniz. Bunu açar mısınız?

Hiçbir ürün hikayesi olmadan pazarlanam­az. ‘İnanç Turizmi Koridoru’ denilen koridor, Tarsus’tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin yörelerini kapsıyor. İkincisi Ege rotası; Ayvalık Bodrum zeytinyağı rotasının oluşturulm­ası, kuzey Ege’de, Çeşme ve Urla sağlıklı beslenme, Şarap - Bağ rotası, festivalle­r, ve deniz ürünleri ile zengin yöreler. Tüm Ege hazır durumda.

 ??  ??
 ??  ?? Sinan ÖZEDİNCİK
Sinan ÖZEDİNCİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye