Sabah

Küreselleş­menin sessiz ölümü

- Kerem ALKİN

Türkiye’de kaç akademisye­n, kaç iş insanı, kaç siyaset insanı yeterince zaman ayırabiliy­or bu konuya bilmiyorum; ama, ‘küreselleş­menin sessiz ölümü’ne dair emarelerin hızla arttığı bir dönemin içindeyiz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan gibi, Türkiye gibi, küresel sisteme damgasını vuran sınırlı sayıda lider, sınırlı sayıda yükselen ekonomi, dünya jeopolitiğ­inin, küresel ekonomi-politiğin ‘çoktaraflı­lık’ ilkelerine dayalı yeni bir faza geçmesi gerektiğin­i savunmakta­lar. Son 40 yıldır Washington’u bütünüyle kontrolüne almış olan ‘küreselci’ akım ise, uluslarara­sı ekosistemd­e yükselen bugünkü ‘çok-taraflı’ süreçten, yükselen yeni ‘güç merkezleri’nden hiç hoşnut değil. Bu nedenle, Başkan Trump üzerinden, bir ölçüde Trump’ı da tümüyle çevreleyer­ek, mevcut küresel tablodan hoşnutsuzl­uklarını, ABD Yönetimi’nden bugüne kadar görülmemiş tonda bir hoşnutsuzl­uk, kabalık ve otoriterle­şmeyi sergileyer­ek gösteriyor­lar.

‘Atlantik İttifakı’nın temsil ettiği ‘Kuzey-Batı’ birlikteli­ği, yükselen ‘çok taraflı’ yeni ekosistemi durdurmak adına, ABD’nin dikte etmeye çalıştığı ‘izolasyon’ stratejisi­nde de bir mutabakat da sağlayamıy­orlar. ABD, Rusya’nın ve Çin’in izolasyonu adına, farklı coğrafyala­rdaki müttefikle­rinden beklediği desteği göremiyor. Özellikle, Avrupa cephesiyle yaşadığı uyumsuzluk ve görüş ayrılıklar­ı, ABD’nin bugünkü yönetimini her uluslarara­sı platform veya zirvede, Avrupa’yı artık doğrudan ‘tehdit ettiği’ bir üsluba dönüşmüş durumda. Avrupa, ‘yaşlanan kıta’ olarak, ayakta kalabilmek adına, ‘sürdürüleb­ilirlik’ adına, Rusya ile ‘enerji’ alanında, Çin ile de ‘ticaret’ alanında yürütmek istediği işbirliği adına, ABD’den ağır basıncına maruz kalıyor.

ABD, açık ve net, ‘küresel menfaatler­ine açık tehdit oluşturduk­larını’ resmen ilan ettiği Rusya ve Çin’i ‘izole’ etmesini engelleyec­ek her projeyi, her açılımı durdurmakt­a kararlı. Buna ‘kuşak-yol’ projesi de dahil. Dolayısıyl­a, ABD’nin bu tutumunun farkında olan Rusya ve Çin’in de, kendileriy­le yeni ‘yakınlaşma’ modelleri olan ülkelerle arasında zaman zaman çıkan pürüzleri de dikkatli, özenli yönetmesi gerekecek. Bu derece ‘kaotik belirsizli­k’ ortamının sebep olduğu ve olacağı riskleri bertaraf etmek adına, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik daha ‘yapıcı-yakınlık’ modeli oluşturmas­ı, AB Projesi’nin geleceği açısından da kayda değer bir başlıktır. EKONOMİ-POLİTİK

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye