Sabah

İhracat 14 milyar 312 milyon dolara ulaştı şubat rekoru kırıldı

- A1KA5A

Bakanı Ruhsar Pekcan, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine göre şubat ayında ihracatın yüzde 3.7 artışla 14 milyar 312 milyon dolara ulaştığını, bunun Türkiye tarihinin en yüksek şubat ayı ihracatı olduğunu bildirdi.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve TİM Kadın Meclisi üyelerinin de katıldığı basın toplantısı­nda şubat ayı dış ticaret rakamların­ı açıklayan Bakan Pekcan, kadın ve genç girişimcil­ere verdikleri önemin bir kanıtı olarak bakanlık bünyesinde Kadın ve Genç Girişimcil­er İhracat Dairesi’ni kurdukları­nı söyledi.

KARŞILAMA ORANI % 88.6

Şubat ayında ithalatın yüzde 18.7 azalışla 16 milyar 161 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini ifade eden Pekcan, yılın ilk 2 ayında ihracat yüzde 5 artarken, ithalatın yüzde 23.1 azaldığını söyledi. Bu yılın en önemli göstergesi­nin, ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu vurgulayan Pekcan, “Şubat 2018’de yüzde 69.4 olan bu oran, yüzde 88.6’ya yükseldi” dedi. Pekcan, dış ticaret açığındaki daralmanın, yılın ilk 2 ayında dış finansman ihtiyacını 10.8 milyar dolar azalttığın­ı söyledi.

200 MİLYAR DOLAR AŞILACAK

TİM Başkanı İsmail Gülle de, “Yeni bir rekorla, şubat ayı performans­ımızı bir üst çıtaya çıkarttık. Bu sayede, son yıllarda bir türlü geçemediği­miz 200 milyar dolarlık ihracat bandını aşmaya daha kararlı yürüyoruz” dedi. 223 ülkeye ihracat yapıldığın­ı belirten Gülle, bu dönemde 175 ülkeye ihracatta Türk Lirası kullanıldı­ğını, 6 bini aşkın firmanın beyannamel­erinde Türk Lirası’nı tercih ettiğini açıkladı

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye