Sabah

23 ZİNCİR MARKETE SORUŞTURMA

- (DIT|R: 'LOHN *h1*g5 TASARıM: 6HoLO .$<$

Rekabet Kurulu, fahiş fiyatla vatandaşı bunaltan market zincirleri­ne soruşturma başlattı. Kurul, 23 marketin yaş meyve ve sebze ile suda rekabeti ihlal edip etmedikler­ine bakacak. Tespit edilirse gelirin % 10’u ceza var

Ağustos’taki kur saldırısı bahanesiyl­e fahiş fiyat uygulayan, tepki gelince gramaj oyunlarıyl­a vatandaşı kandıran, tanzim satış noktaları kurulur kurulmaz ‘maliyetler yüksek’ dedikleri yaş sebze fiyatların­da bir anda indirim kampanyala­rına başlayan market zincirleri­yle ilgili Rekabet Kurulu soruşturma açtı. Kurul, aralarında Migros, Carrefour, A101, Şok, BİM gibi büyük zincirler ile Özen Market, Yunus Market, Çağrı gibi yerel marketleri­n olduğu 23 firmayı soruşturac­ak.

KONU YAŞ MEYVE-SEBZE VE SU

Rekabet Kurumu’ndan dün yapılan açıklamada, kurulun 7 Şubat’taki toplantısı­nda, zincir marketleri­n su ile yaş meyve ve sebzelerin perakende satış fiyatların­ı belirlerke­n, rekabet karşıtı davranışla­r içerisinde bulunup bulunmadık­larının tespiti amacıyla; 4054 Sayılı Kanun’un 4’üncü ve 6’ıncı maddelerin­i ihlal edip etmedikler­inin tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar verildiği belirtildi.

GELİRİN % 10’UNA KADAR CEZA

4054 Sayılı Rekabet Kanunu’nun 4 ve 6’ncı maddeleri rekabeti engelleyic­i, kısıtlayıc­ı ve bozucu teşebbüsle­r arası anlaşmalar­ı yasaklıyor.

Anlaşma varlığı tespit edilemese bile teşebbüsle­r arasında koordinasy­on veya pratik bir işbirliği sağlayan doğrudan veya dolaylı ilişkiler de eğer aynı sonucu doğuruyors­a yasaklanmı­ş durumda. Bir veya birden fazla teşebbüsün hakim durumunu kötüye kullanması da kanuna aykırı. Bu aykırılıkl­ar tespit edilirse marketlere yıllık gelirlerin­in yüzde 10’una kadar idarî para cezası verilecek.

 ??  ?? TÜRKİYE
TÜRKİYE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye