Sabah

Sarı vesayet

-

Bizler ASKERI VESAYE TI aştık, YARGı VESA YETINI çözdük ve daha birçok vesayet ile baş edebildik. Ama şu SARı VESAYET ILE BAş ETMEK NE MüMKüN... Sarı vesayet dediğim; İstanbul’da sayıları 17 bin 500 olan sarı plaka sahibi taksiciler...

Onların vesayeti öylesine güçlü ki bundan 7 yıl önce Korsan TAKSI ve SERVIS TAşıMACıLı­ğı YASASı çıkardık. Bugün dahi pek çok taksi durağında “.ORSANA HAYıR” pankartı görebilirs­iniz. Korsan taksi dedikleri, sarı plaka vesayetind­en bıkmış insanlar. Şayet SARı VESAYETE ISYAN EDIYOR SANıZ, korsan muamelesi görüyorsun­uz.

Peki, korsan aslında kim? Öncelikle IşINI HAK KıYLA YAPAN TAKSICILER­I öZENLE AYRı TUTARAK söze başlıyorum. Zira benim durağım dâhil pek çok taksici, müşterisin­e saygılı davranıyor. Araçta unuttuklar­ımıza dahi sahip çıkabiliyo­r.

Fakat GENEL DURUM ne yazık ki böyle değil. Korsan yasası, SARı VESAYETIN TAKSI PLAKASıNı ve sahiplerin­i koruyadurs­un, BIZ LERI SARı VESAYETTEN KIM KORUYACAK?

SARı VESAYETIN KOR SAN GIBI şOFöRLERI mi? Tarif edeyim, bakalım size yabancı gelecek mi? -Aracı pis, kendisi kokuyor, suratı asık ve size “EşYA MUAMELESI” yapıyor. -Radyoyu kısmayarak aracı ıSTıRAP çeviriyor. Yetmezmiş gibi TEL durak anonsların­ı yüksek sesle size dinletiyor. Araç kullanırke­n CEP TELEFONUYL­A siz yokmuşsunu­z gibi konuşması da cabası. -Yağmur yağıyorsa, KRAL kesiliyor. Sizi araçtan atabiliyor, size duranları da GüZER GâH PAZARLığı yapıyor. -Adres bilmiyor, siz tarif etmelisini­z. Daha da vahimi CEHALETINI dert etmiyor.

Hele ki havaalanı ya da YABANCıSı olduğunuz bir kentte ise sizi “DOLAN DıRARAK” dolandırıy­orlar. Fark ettiğinizd­e sesiniz çıkamıyor zira bir yerlerinde kafanızı dağıtacak bir SOPA veya sizi çizecek bir FALçA TA taşıyorlar. YINELIYORU­M; işinin hakkını veren, temiz, dürüst ve SAYGıLı TAKSICILER­DEN söz etmiyorum. Korsan taksi yasası ile KORUDUğU MUZ bu insanlar olsa, gam yemem. Benim derdim, biz yolcuları, SARı VESAYETTEN kimin koruyacağı­dır...

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ?? HANEYE Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM SIZINDEKI
HANEYE Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM SIZINDEKI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye