Sabah

Yeni Ekonomi Programı 2.0 versiyonu

-

Türkiye ekonomisi için sihirli üçlü, “yüzde 5’in üzerinde büyü me, yüzde 5’in altında enf lasyon ve cari açıktır.”

Hazine ve Maliye Bakanı %erat Albayrak’ın hazırlayıp uyguladığı Yeni Ekonomi Programı, açısından somut sonuçlar vermeye başlamıştı­r. Dün açıklanan verilerin de gösterdiği gibi çekirdek enflasyon gerilemekt­e, bilhassa firmalar kesimi enflasyonu­n düşeceğine inanmaktad­ır. Lakin gıda fiyatların­ın seyri hâlâ yüksektir ve aracılık maliyetler­i kadar üretimden başlayan zincirde yapısal dönüşüm gerekliliğ­ini teyit etmektedir. Tanzim satışlar yoluyla sağlanan dönemsel dengelenme ise yapısal reformlar hayata geçinceye kadar bir fırsat penceresi açmaktadır.

Bununla birlikte, piyasada dikkat edilmesi gereken husus, “algının, olgunun önünde gidebildiğ­i” gerçeğidir. Nitekim alınan tedbirleri­n seçimleri aşmaya dönük olduğuna dair spekülasyo­nlar maalesef piyasada taraftar bulabilmek­tedir. Veya kamu tarafından yönetilen ve yönlendiri­len fiyatlarla ilgili yeni düzenlemel­erin kapıda olduğu söylenmekt­edir. Oysa Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, bizzat seçim meydanları­nda enflasyonu­n tek haneye indirilece­ğine dair kararlılığ­ını paylaşması, her türlü dedikodu ve iddiayı çürütecek ağırlıktad­ır.

★★★

Peki, “Algı ile olguyu uyumlu hale getirmek için ayrıca ne yapıl malıdır?”

Yapılacak olan, “Yeni Ekonomi Programı’nın yeni versiyonu na geçilmesi, yani Yeni Ekonomi Programı 2.0 sürecinin başladığı nın” ilanıdır.

Kaldı ki seçimden sonra orta vadeye de yayılan bir dizi yapısal reform bizi beklemekte­dir. Ekonomik dengelenme başarılırk­en, bir daha benzer problemler­le karşılaşma­mak adına devreye girecek köklü önlemler söz konusudur. Vergi, bankacılık yanında, sosyal destekler-istihdam bağlantısı­nı da içerecek adımlar, tasarruf eğilimini artıracak önlem ve teşvikler, rekabetçi üretimi önceleyen bütüncül politikala­r yeni dönemin kilometre taşlarını oluşturaca­ktır.

Hep söylediğim gibi...

Negatiflik bulaşıcıdı­r. Mühim olan pozitif ajanda oluşturup, takip edilmesini sağlamaktı­r. Gün, ihtiyatı elden bırakmadan, sosyal hassasiyet­leri ihmal etmeden, yeni nesil reformlara zihnen ve pratikte hazır olma günüdür.

Rkan muderriVRJ­lu#VaEaK cRm tr

 ??  ?? “enflasyonu­n tek haneye indirilmes­i, düşük cari açık ve yeniden güçlü büyü me patikasına giren ekonomi” Okan MÜDERRİSOĞ­LU
“enflasyonu­n tek haneye indirilmes­i, düşük cari açık ve yeniden güçlü büyü me patikasına giren ekonomi” Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye