Sabah

Hiç bitmeyen geçiş dönemleri hepimizi çok yormadı mı?

- mBArlAs@sABAH.Com.tr FACEBook.Com/mEHmEtBArl­As.sABAH

Sürekli “Geçiş Dönemi” içinde yaşamak insanı da toplumu da yormaz mı? 1960’ın 27 Mayıs askeri darbe si olduğunda, bu geçiş dönemi kavramı iyice somutlaşmı­ştı. Askeri yönetim sona erdikten sonra yeni bir döneme geçecektik ve dört başı mamur bir demokrasiy­e sahip olacaktık. Öyle bir demokrasi olacaktı ki bu, Meclis yanında bir de Senato bulunacakt­ı... Ama bu yeni döneme geçmeden yargı bazı temizlikle­ri yapmalıydı. Bir başbakan ve iki bakan böyle idam edildi. 1950-60 arasında iktidar olan bir partinin milletveki­lleri hapse atıldı.

Bir tane daha

Derken 12 Mart 1971 darbe si geldi... Demek yeni bir geçiş dönemi başlıyordu... Yine yargı girdi devreye. Özellikle adı solcuya çıkmış yazarlar, çizerler toplanıldı. Bu arada 12 Mart’tan önce 9 Mart’ta darbe yapmayı planlayanl­ar da içeri atıldılar. Ve geçiş dönemi bitince Ortanın Solu iktidar oldu. Omuzundaki güvercinle barışı simgeleyen Ecevit, koalisyon ortağı Erbakan ile Cumhuriyet tarihinin ilk sınır dışı askeri harekatını, yani Kıbrıs’a müdahaleyi başlattı.

12 Eylül 1980

Ve derken 12 Eylül 1980 aske ri darbesi ve yeni bir anayasa ile yeni bir geçiş dönemi geldi. Bu geçiş dönemi süresince yargı üzerine düşenleri tabii ki yaptı. Politikacı­lar yasaklandı­lar ve zaman zaman tutuklandı­lar da. Bu geçiş dönemini Turgut Özal bitirdi. Ve Özal ölünce post modern darbe denilen 28 Şubat 1997 operasyonu ile bir geçiş dönemi daha başlatıldı. Yargı bu defa da üzerine düşeni yaptı ve özellikle Erbakan’ı devre dışı bıraktılar.

FETÖ darbeleri

2002’deki AK Parti’nin seçim zaferi ile artık bu geçiş dönemlerin­in bittiğini zannediyor­duk. Ama darbe benzeri FETÖ girişimler­i birbirleri­ni izledi ve en son 15 Temmuz 2016 darbe giri şimi ile yine bir geçiş dönemine girdik. Şimdi yine yargı bu geçiş döneminin gereklerin­i yerine getiriyor. Binlerce yıllık ağırlaştır­ılmış müebbet hapis istemli iddianamel­er dolaşıyor ortada. Yetmezmiş gibi zincir marketler de artık yargının ilgi alanına girmeye başladı.

Yorulduk

Bakalım bu geçiş dönemi ne zaman bitecek? Aslında mutlaka bitmesi lazım... Çünkü çok yorulduk. Her geçiş dönemi tarihteki çağlar gibi farklı ortamları beraberler­inde getiriyor. Birine alıştık derken yeni bir tanesi başlıyor.

 ??  ?? MEHmEt BARLAS
MEHmEt BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye