Sabah

Kars’ın stratejik seçimi

-

Doğu Ekspresi’yle gittiğim Kars’ta doğal olarak yerel seçimlerin nabzını da tutmaya çalıştım. Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’yla birlikte bu seçimlerde PKK-HDP ilişkisi nedeniyle stratejik önemi artan illerin başında geliyor. Özellikle Kars seçimleri Ankara’dan dikkatle izleniyor. Geçen seçimlerde belediye başkanlığı­nı MHP’nin kazanmasın­a rağmen son seçimde partilerin oy oranı şöyle; Yüzde 37, ile AK Parti birinci parti. 2nu yüzde 31. ’la H'P izliyor. CHP yüzde 14.3, İP yüzde 7.4, 0HP ise 7. .

Seçime bu rakamlar üzerinden bakıldığın­da AK Parti favori parti ve seçimi kazanması kaçınılmaz. Bu noktada cevabı aranan soru şu; “Peki, o zaman AK Parti neden çekildi"”

Sorunun cevabı ittifak ilişkisind­e saklı... AK Partililer­e göre, 17 ilde MHP adayını çekerken, AK Parti de 3 ilde adayını çekti ve Kars seçimlerin­de Cumhur İttifakı olarak MHP adayı Çetin Nazik’i destekleme kararı aldı. Bu da Nazik’in açık ara önde olacağını gösteriyor. Ancak siyaset kulislerin­de AK Parti’ye ciddi oy veren Kürt tabanın MHP’li bir adaya oy vermekte tereddüt edeceğine ve bir kısım seçmenin de DSP adayı Naif Alibeyoğlu’na yöneleceği­ne dikkat çekiliyor. Bu noktada her iki iddianın da defosu olduğu söyleniyor. Birincisi Kürt seçmen, AK Parti-MHP ittifakıyl­a “merkez siyasetin” güçlendiri­ldiği ve “siyasi kutuplaşma”nın önüne set çekildiği gerçeğinin farkında.

İkincisi de DSP’den aday olan Alibeyoğlu’nun önce CHP’den aday adayı olması, aday yapılmayın­ca DSP’ye geçmesi, dahası geçmişinde çok sayıda parti değiştirme­si seçmende ciddi “güven” sorunu yaratıyor. Bu yüzden AK Partililer bu yaklaşımla­rı algı operasyonu olarak yorumluyor.

AK Parti Kars Milletveki­li eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan şöyle diyor:

“Herkes bir hesap yapar ama asıl hesabı halk sandıkta yapar. Bizim seçmenimiz Cumhur İttifakı’nın tüm Türkiye’de nasıl bir misyon üstlendi ğinin farkında ve ona göre oy kullana cak. Ayrıca Kars’ın önemini de biliyor. Kars’ın yıldızının parladığı bir dönem den geçiyoruz. Bu tarihi fırsatın değeri ni en iyi ‘Satılık şehir Kars’ gerçeğini yaşa yan halkımız biliyor.”

Arslan’la birlikte uzun süredir sahada çalışan Kars Milletveki­li Yunus Kılıç ise bir başka ayrıntıya dikkat çekiyor: “6iyaset burada etnik yapılar üzerinden yürü yor görünse de Kars halkı, birlikte yaşa mayı başarmış bir halk. Bu birlikteli ği şiddet ve ayrılıkçıl­ıkla tahrip etmeye kalkanlara halkımız gereken dersi 31 0art’ta verecek.”

Kars AK Parti İl Başkanı Adem Çarkın’a da teşkilatın tavrını soruyorum. İddialı bir tespit yapıyor: “Teşkilat olarak Cumhur İttifakı’nın ne anlama geldiğini en iyi biz biliyoruz. Çünkü bunu hem 1 Temmuz’da yaşadık hem de terörün sokakları esir almasında. İttifakın gere ği neyse onu yapacağız.”

AK Parti cephesi böyle düşünürken, HDP, CHP ve DSP adayları da bir hayli iddialı. HDP adayının klasik HDP oyunu aşması zor görünüyor. Geriye CHP’nin adayı Taner Toraman ve DSP adayı Naif Alibeyoğlu kalıyor. Toraman’ın kendi oyunu aşamayacağ­ı, Alibeyoğlu’nun ise arkasında partisinin oyunun olmaması, siyaseten gel gitler yaşaması dengeleri değiştirme­yeceği biçiminde yorumlanıy­or.

Bu tespitlere rağmen Kars sokakların­da yine de seçimlerin ilginç geçeceği konuşuluyo­r. Çünkü İYİ Parti, Vatan Partisi, Saadet Partisi hatta Türkiye Komünist Partisi dahil her parti kendi adayını çıkartmış durumda. Doğrusu bu partilerin seçim kazanma ihtimaller­i yok ama bazı partileri aşağı çekebilirl­er.

Kısaca Kars’ta Cumhur İttifakı adayı banko görünüyor ama farklı beklentile­r de var. Öyle olmasa seçimlerin heyecanı olmaz.

 ??  ?? MaKPXW ÖVÜR
MaKPXW ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye