Sabah

Kılıçdaroğ­lu’nun lider arayışı

- hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

CHP Genel Başkanı yine bomba bir açıklama yapmış. “Bu top lum siyasi lider çıkarmayı bece remiyor” demiş. Önce bir “yuh” diye lim. Sonra anlamaya çalışalım. Ne demek istemiş olabilir acaba kendile ri? İki ihtimal var. Ya “bakın, görün toplum çıkara çıkara beni çıkardı” deme ye getiriyor. Ya da “bir ben çık tım. Benden başka kimse çık maya kalkışma sın. Benim kıyme timi bilin demek istiyor.” İkisi de ola bilir.

İnsan kendi ni kandırmaya meyyaldir. Hasbelkade­r bir kurumun başında oturan insanların kendilerin­i gerçekten lider falan sandık larına çok şahit oldum. Siz de olmuşsu nuzdur. Normal şartlarda beş tane keçi verseniz güdemeyece­k adam lar kaderin bir cilvesi olarak bir konuma gelebelir. Koltuk öyle büyü lü bir şey ki hemen etkisini gösteriver­i yor. Başlıyor adam kendini beğenme ye. Seçmeci bir gözle hemen kendisine başarı hikayeleri falan üretiyor. Ama bu tiplerin özgüvenler­i hep kırık olur. Akşam yatağa yattıkları­nda oturduk ları koltukları dolduramad­ıklarını bilir ler. Veya Kılıçdaroğ­lu örneğinde oldu ğu gibi bilinçaltı bir anda kendini ifşa edebilir. Belki de bu yüzden böyle bir laf etmiş olabilir. Bakmayın her seçim yenilgisi sonrası başarısını anla tan Kılıçdaroğ­lu’na. Aslında beyninin bir tarafı sürekli içini kemiriyor. Biliyor yerinin orası olmadığını. Saklanacak gibi değil. O yüzden de “bu toplum lider yetiştirem­iyor. Baksanıza ben bile yıllarca CHP’nin başında kalabiliyo rum” demiş olabilir.

Bir ikinci ihtimal ise hâlâ kendi ni kandırması yetmezmiş gibi toplu mu ve özelde de CHP seçmenini kan dırmaya çalışması olabilir. Belki de Kılıçdaroğ­lu “lider olarak bir ben çıktım. Benden başka CHP’nin başına geçe bilecek kalibrede adam yok” deme ye çalışmış olabilir. Tamam biliyorum. Saçma duruyor. Yazarken ben de utan dım. Tamam, buna Kılıçdaroğ­lu’nun kendinin bile inanması mümkün değil. Ama tüm alternatif mantıkları tüket mek lazım. Bir ihtimaldir diye yazdım. Bu saçma mantığa göre Kılıçdaroğ­lu gerçekten kendini mistik bir lider ola rak görüyor ve “aman bana sahip çıkın yoksa hapı yutarsınız” diyor olabilir.

Neyse belki de bir boşboğazlı ğa gereğinden fazla zaman ayırıyo ruz. Asıl bu sözlerin arkasına bakmak lazım. Kılıçdaroğ­lu her ne olursa olsun toplumu suçluyor. Kendi on numara beş yıldızmış da toplum sıfır. Ve aslın da diyor ki; “eğer bu toplum becerik li olsaydı beni partinin başına getirmez di.” Hatırlatma­k lazım. Kendisini toplum getirmedi. Kasetle geldi. Biraz da meydanın Gandi gazla masıyla. Bunun bile kabahatini toplu ma buluyor. Ama bir yönüyle de haklı. Bunca sene bunca rezalete rağmen hâlâ genel başkan koltuğunda oturu yorsa burada doğru gitmeyen bir şeyler var demek. Burada da CHP seçmeni koysun takkesini önüne ve düşünsün. Böyle bir genel başkanla nereye kadar?

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye