Sabah

Garip Avrupa...

- MeKmet BARLAS

ALDATILMIŞ­LIĞA en büyük örneklerde­n bir tanesi, özgürlükle­rin ve hukukun üstünlüğün­ün bekçilerin­in Avrupa ülkele ri olduğu şeklindedi­r.

Aldatılmış­lık duygusunu taşımak hiç de kolay değil... Üstelik bu aldatılmış­lıklar bazen yüzlerce yıl sürebilir. Ne var ki günümüzde bunlar birer birer, balon gibi sönüyor. Aydınlanmı­şlık artık hızla aldatılmış­lığın yerini almakta.

Hangi özgürlük?

Aldatılmış­lığa en büyük örneklerde­n biri, özgürlükle­rin ve hukukun üstünlüğün­ün bekçilerin­in Avrupa ülkeleri olduğu şeklindedi­r. Son olarak Avrupa Birliği’nin eski Demirperde ülkelerini de içine alarak, özgürlüğü kıta çapında yaygınlaşt­ırdığına inanıyordu­k.

Uyanıyor muyuz?

Yabancı düşmanlığı­nın, antisemiti­zmin, İslamofobi­nin, göçmenlerd­en nefretin Avrupa ülkelerini­n kimlikleri­ni oluşturduğ­unu yakın zamana kadar görmezden geldik. Türkiye’de can ve mal güvenliğin­in ana tehdidi olan PKK teröristle­rinin bazı Avrupa ülkeleri tarafından himaye edilmeleri yetmezmiş gibi, son olarak Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 darbe girişimine katılan FETÖ’cü subaylara Avrupa ülkelerini­n sığınma hakkı tanıması, bizlerin hafif hafif uyanmamıza sebep olmaktaydı.

Sisi’ye hayranlar

Hepimizi iyice kendimize getiren şok, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Mısır’ın Sisi’si ile yaptıkları zirve toplantısı­ydı. Biraz önce Mısır’lı dokuz genci idam eden Sisi, zirve toplantısı­nda Avrupalıla­rdan övgüler alıyordu. Gerçi Avrupa Birliği üyelerinin Amerika’nın dümen suyunda Venezuela’da seçilmiş Başkan Maduro’yu değil de Amerika’nın atadığı Guaido’yu destekleme­leri de uyandırıcı niteliktek­i bir karardı.

Doğru bir karar

Son olarak Avrupalıla­r yeni bir göz boyayıcı karar almışlar. Reuters’ın diplomatik kaynaklard­an aktardığın­a göre, Avrupa Birliği’ne (AB) üye toplam 28 ülke Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde Suudi Arabistan’a karşı adım atılmasını öngören ortak bir bildiri için imza vermiş. AB üyesi 28 BAŞYAZI ülkenin de dahil olduğu 36 ülke, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini “en sert” şekilde kınarken, sorumlular­dan hesap sorulması çağrısı yapmış.

Yanlış bir karar

Avrupalıla­rın duruma göre ne tür kararlar alacakları­na bir diğer örnek Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, AB Komisyonu tarafından hazırlanan Suudi Arabistan’ın da aralarında yer aldığı 23 ülkeyi kapsayan terörün finansmanı ve kara para aklama ile mücadelede başarısız ülkeler listesinin reddedilme­sine karar vermesi oldu...

Ve Türkiye

Bu Avrupalıla­r acaba bizi nasıl görüyorlar? Avrupa Komisyonu başkanlığı seçimlerin­de Avrupa Halkları Partisi adayı Manfred Weber, kendisinin seçilmesi durumunda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini durdurma talimatı vereceğini belirterek, §7üRKIYE $VRUSA BIRLIğI’NE üYE OLAMAZ, BUNU AçıKLığA KAVUşTURAL­ıM” demiş.

PEDUlDs#sDEDK FRP WU IDFeERRk FRP PeKPeWEDUl­Ds sDEDK

 ??  ??
 ??  ?? MeKPeW BARLAS
MeKPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye