Sabah

İstihdam için kim seferber?

- seref.oJu]#sabaK.com.tr

Umut, her şeydir. Ama asla bir yöntem olamaz. Umudunu kaybetmiş biri her şeyini yitirmiş demektir. Ancak yön temsiz umudun da bize bir şey kazandır madığı ortadadır.

Türkiye; istihdamı arttırmak zorun da olan bir ülke... Her yıl en az 600 bin yeni iş pozisyonu üretmeliyi­z ki genç ve dinamik nüfusumuzu­n istihdama katılımı sürgit olsun, işsiz lik makul seviyede kalabilsin.

Cumhurbaşk­anı 5ecep

Tayyip Erdoğan’ın çağrı sıyla başlayan “İstihdam Seferberli­ği 2019” projesi için yazdık çizdik. Pek çok sivil top lum örgütü ve kurum, bu sefer berliğe olumlu katkı vereceğini ilan etti. Ancak ilk adım atılma dıkça değil en uzun yok, kısa patikalar dahi aşılamıyor.

Daha önce yapılan “fazladan

1 istihdam” çağrısı, buna cevap veren öncü kurumlar yardımıyla hayat bulmuş ve işsiz lik geriletile­bilmişti. Bu defaki çağrıya ilk cevap veren İstanbul Sanayi Odası (İSO) oldu.

Bu çağrıya İstanbul’da en güçlü katkı yı yapmak için harekete geçen İSO’nun başlattığı zincir seminerler­e işverenle rin büyük ilgi göstermesi, seferberli­ğin sonuç vereceği umudunu taşıyor bize.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “İstihdam temelinde işverenler­e verilen sekiz başlıktaki destek, biz sanayi cilere her şeyden önce moral ve motivasyon açısından katkı yapacak. Aş ve iş üretmek önceliğimi­z” diyor.

Kısa çalışma ödeneğinde­n asgari ücret desteğine, SGK prim desteğinde­n kalkınmada öncelikli bölgelerde­ki desteğe kadar 8 başlık ta ve 1,5 yıl sürecek destekler ile ilgili far kındalığı artırmak için İSO’nun önümüz deki günlerde birçok etkinlik düzenlemes­i fevkalade önemlidir.

Yıllardır izlediğim ekonomide yüzler ce projenin içinde yer aldım, araştıranı oldum, onları yazdım, çizdim. Vardığım netice şudur; en az proje fikri kadar onu hayata geçirecek adımlar önemliymiş.

Nice proje bilirim, fiyakalı adlarına rağ men, sahiplenic­isi olmadığı için ziyan olup gitmiştir. Ancak netice alınanları­n ortak özelliği, kişilerin, kurumların veya kamunun sahipliğin­in en üst düzeyde ve en içtenlik te olmasıydı.

İstihdam seferberli­ği, gerekliydi. Ancak yeterli olması için sadece İSO’nun değil, diğer kurumların da buna sahip çıkması, üzerine düşeni yapması ve istihdama güzel leme yapmak yerine, taşın altına elini koy ması gerekir.

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye