Sabah

‘Ticaret Savaşı’ başarısız oldu

- Kerem ALKİN

Başkan Trump’ın bu derece güçlü bir iradeyle yürüttüğü ‘ticaret savaşı’na rağmen, ABD ekonomisi 2018’i, yüzde 12.5’lik artışla, son 10 yılın en yüksek dış ticaret açığı olan 21 milyar dolarla kapattı. Nedeni basit; dünya ekonomisi son 20 yıl içerisinde tahminleri­n ötesinde bir ‘uluslarara­sılaş ma’yla tamamladı.

Bugün, her dünya vatandaşı, e-ticaret ve dijital, mobil ödeme sistemleri­yle, dünyanın her yerinden istediği ürünü kapısına getirtebil­iyor. ‘Ticaret Savaşı’, 1970’lerin veya 80’lerin ‘Soğuk Savaş’ periyodund­a, kendi üreticiler­ini korumak adına yürütebile­cekleri bir mücadele yöntemi olabilir. Günümüz dünyasında ise, tüketicile­r artık kendi hükü metlerinde­n daha güçlü bir iradeye sahipler.

ABD istediği kadar 250 milyar dolarlık Çin ürününün vergisini artırmış olsun, 2018’de Çin lehine 419.2 milyar dolar açık vermeyi engelleyem­edi. Çünkü, ekonomi biliminin temel öğretisi ışığında, 21. Yüzyıl’ın öne çıkardığı temel ger çek, ülkeleri ve şirketleri birbirinde­n ayıran temel başarı kriteri ‘Iiyat rekabeti’nden çok, ‘maliyet reka beti’. Türkiye’nin küresel ölçekte ‘ticaret diplomasis­i’nin saha neferleri olan ihracatçı firmalarım­ız da bu gerçeğin farkındala­r. ABD Çin mallarına ek vergi koysa da, Çin’li şirketler ‘maliyet rekabeti’ni sürdürebil­ecek fırsatları oluşturduk­ça ve Amerikan halkı da bu ürünleri talep ettikçe tablo değişmeyec­ek. Amerikan Yönetimi, pek çok sektörü daha rekabetçi kılacak yeni çözümler üretmediği müddetçe, ABD 3.2 trilyon dolarla en yüksek ithalatçı ülke olma unvanını sürdürecek.

ABD Yönetimi’nin esasen bu gerçekleri­n ciddi manada farkında olduğunu da söyleyebil­irim. Bu nedenle, ABD’nin 200 milyar dolar değerinde Çin malına daha ek vergi koyma hamlesini müzakerele­r devam ediyor bahanesiyl­e ertelemesi, ABD’nin esas derdinin Çin’in para birimi olan ‘renbinmi’, yani yuanın ‘serbest dalgalanma’ya bıraktırma­k olabileceğ­i ihtimaline işaret ediyor. Çünkü, Çin yuanın değerini ‘serbest piyasa’ koşulların­da bırakır ve yuan değer kazanırsa, Çin’in rekabet avantajı da zayıflamış olacak. ‘Ticaret Savaşı’ gibi demode bir silahı kullanırke­n, ABD’nin esas Meksika, Kanada, AB ve Çin’den neyi koparmanın peşinde olduğunu iyi okumamız gerekiyor. EKONOMİ-POLİTİK

kerem.alkin#sabaK.com.tr SMS KA ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 TL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye