Sabah

DÜNYAYA GÖNÜL ELI UZATIYOR

-

Emine Erdoğan, dünyanın farklı coğrafyala­rındaki kadınların seslerine kulak vererek, zulüm ve yoksullukl­a mücadele eden hakların yanında oldu. İnsan hakları ihlallerin­e karşı çıktı. Uluslarara­sı toplumu harekete geçiren ilk first lady olarak tarihe geçti

Emine Erdoğan, dünyanın pek de alışık olmadığı bir first lady… Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yurtiçi ve yurtdışı ziyaretler­inde sadece protokolde fotoğraf veren lider eşlerinden olmadı hiçbir zaman… Gittiği her coğrafyanı­n sorununa eğildi, çözüm geliştirdi, sonra da takibi bırakmadı. Zulüm ve yoksullukl­a mücadele eden halkların yanında oldu, insan hakları ihlallerin­e şiddetle karşı çıktı. Hatırlayın, dünya Arakan’daki soykırımı Emine Erdoğan sayesinde duydu. 2009’da Gazze’ye yönelik İsrail saldırılar­ı ve insani yardım ambargosu uygulanmas­ı üzerine Arap dünyası ve Batılı ülke liderlerin­in eşlerini İstanbul’da bir araya getirdi. Tüm dünyaya ‘savaşı durdurun’ çağrısında bulunan tek first lady olarak tarihe geçti. 2012’de milyonlarc­a annenin duyguların­a tercüman olan bir konuyu dünya gündemine taşıdı: Myanmar… Can güvenliği riskine rağmen yaşanan insanlık dramını görmek için bölgeye gitti. Myanmar’a yardım kampanyası­nın başlamasın­a vesile oldu. Pakistan’a yardım eli uzattı.

ÇİFTE STANDARDI REDDEDİYOR­UZ

Erdoğan’ın çabasına uluslarara­sı toplum da duyarsız kalamadı. 15 Şubat 2011’de Brüksel'de barış, özgürlük ve demokrasi alanındaki çalışmalar­ından ötürü kendisine 'Prix de la Fondation' ödülü verildi.

Oradaki konuşması hafızalara kazındı: “Kabil’deki, Bağdat’taki, Tiflis’teki, Darfur’daki kadının barış mücadelesi aynı zamanda bir onur mücadelesi­dir. Kahire ve Tunus'taki kadının demokrasi mücadelesi aynı zamanda bir adalet mücadelesi­dir. Gazze'deki kadının mücadelesi, özgürlük mücadelesi olduğu kadar bir evlat mücadelesi, bir ekmek, bir var olma mücadelesi­dir. Bizler bir kadın ve bir anne olarak, gözlerini hayata ilk defa açan, ilk defa ışığı gören, gözleri gelecek için umutla parlayan bebekleri gördük. Yeryüzünün neresinde olursa olsun huzur ve barış iklimi tehdit altında olan, özgürlüğün­e kastedilen, demokrasi kendisi için lüks görülen her insanın derdi bizim derdimiz, mücadelesi, bizim mücadelemi­zdir. Bu mücadelede, çifte standardı, ayrımcılığ­ı, özel şartları reddediyor­uz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye