Sabah

Krizden hangi parti çıkarır?

-

Anketlere yönelik şüphe her zaman vardı, ama bu yerel seçimlerde biraz daha arttı. Bunun en önemli göstergesi de, kamu oyunca bilinen bazı anket şirketleri­nin ısrarla muhalefet partilerin­i önde göstermele­ri...

Bu gerçeği en çarpı cı biçimde 24 Haziran seçimleri sonrası Hakan Bayrakçı dile getir di: “Anketlerde 5ecep Tayyip Erdoğan’ın kaza nacağını ilan etsem beni çarmıha gererlerdi.”

Benzer bir durum bugün de var. Bu türler, algıyla olgu yu değiştireb­ilecekleri­ni sanı yor. Buna muhalefett­e son birkaç yıldır kriz tellallığı yapa rak katkı veriyor.

Peki, muhalefet bu tavrıyla güven veriyor mu? İşin bamteli tam da burası... Her seçim de vatandaşın cebini ilgilendir­en ekonomi, işsiz lik veya terör oy vermeyi etkiliyor, ancak partile re güven duyulması çok daha önemli bir etken. Buna yönetme becerisine sahip olmayı ve siya set üretmeyi de eklemek gerekiyor. Türkiye’deki muhalefeti­n özellikle de CHP’nin görmedi ği, görmek istemediği gerçek bu. CHP’li aktör ler, “Ekonomik kriz var, işsizlik arttı, battı, batıyoruz” deyince iktidar kapıları açılacak sanıyor.

Oysa sokaktaki insan, ekonomiyi de dünya da olup bitenleri de yakından izliyor ve şu soru ların cevabını arayarak oy veriyor; “Beni bu sıkışmadan kim çıkartabil­ir?” ve “Kim güven veriyor?”

CHP’li aktörler ne yazık ki bu sorulara kafa yormadıkla­rı için yıllardır neden iktidar olama dıklarına da bir cevap bulamıyor. Kestirmede­n “Halk akıl tutulması yaşıyor” deyip geçi yorlar.

Optimar Araştırma’nın 1500 kişiyle yaptı ğı son araştırmad­a bu tabloyu doğrulayan bir kaç veri var. Önce vatandaşın en acil bulduğu sorundan başlayalım. Soru şu; “Sizce bugün Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” Sonuç şaşırtıcı değil. İlk sırada yüzde 45’le eko nomi geliyor. Terör ise yüzde 20 ile ikinci sırada.

Şimdi gelelim seçimleri de yakından ilgilen diren cevaba. Vatandaşa, bu tablodan nasıl bir sonuç çıkarttığı soruluyor; “Peki sizce bu soru nu hangi parti çözebilir?” İşte cevapları; AK Parti yüzde 33.7. CHP ise yüzde 18.7... Gördüğünüz gibi aradaki makas farkı değişmiyor. Diğer partilerin durumu daha da vahim... Onlara güven CHP’nin yarısından bile az.

Araştırmay­ı yapan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir sonucu şöyle yorum luyor: “Halka, ekonomik veya beka soru nunu kim çözer dediğinizd­e büyük oranda AK Parti diyor. Daha önemlisi CHP’lilerin yüzde 18.7’sinin de sorunların AK Parti tarafından çözüleceği­ne inanması.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye