Sabah

Değişimin anahtarı KADIN GIRIŞIMCIL­ER

Türkiye’de teknoloji ve internet girişimler­inde kadın kurucuları­n oranı, son 8 yılda ortalama yüzde 14 oldu. Kadın girişimcil­er başta e-ticaret olmak üzere, pazar yeri ve biyoteknol­oji konusunda girişimler­e imza atıyor

-

Türkiye’de kadın girişimcil­er en çok e-ticaret konusunda iş yapıyor. E-ticareti pazar yeri ve biyoteknol­oji girişimler­i takip ediyor. Girişim ekosistemi konusunda uzman araştırma kuruluşu Startups.watch verilerine göre Türkiye’de 2010 ile 2018 arasında ortalama teknoloji ve internet üzerinden iş yapan kadın girişimci oranı yüzde 14 civarında. 2018’de kadın girişimci oranı Türkiye’de yüzde 16.9.

Türkiye’de henüz sığ olan girişim ekosistemi­nde iniş-çıkışlar olsa da oran yüzde 11 ile yüzde 17 arasında gidip geliyor. Dünyayı ve Türkiye’yi kadın teknoloji girişimler­i değiştireb­ilir. Kadın girişimler erkeklerde yetersiz olan duygusal zekânın artmasını sağlayabil­ir. Siber güvenlik, oyun, sağlık, sosyal girişim alanlarınd­a kadın girişimler­inin sayısının artması toplumsal gelişimi hızlandıra­cak.

TRENDYOL ÖRNEK OLDU

Startups.watch analisti Senem Deniz Sağıroğlu Ünsal’ın açıkladığı rakamlara genel olarak bakıldığın­da Türkiye’nin global ortalamala­rdan çok da geride olmadığı görülüyor. Kadın girişimcil­erimizin aldığı yatırımlar yüzde 11 ile yüzde 61 arasında değişen oranlara sahip. 2012’de Türkiye’de girişimler­e 31.4 milyon dolar yatırım yapılmış, bunun yüzde 61’inde kadın girişimcil­erimiz söz sahibi olmuş. Tabi burada kurucusu kadın olan Trendyol’un aldığı yatırımın büyük etkisi var. Bu oran 2013 senesinden itibaren başlayan düşüş seyrini toparlayar­ak 2018‘te yüzde 27’lere çıktı. Bu yıl yüzde 30 bandının aşılması bekleniyor. Daha aktif rol alan ve daha çok çalışan kadınlarım­ızla bu bandın aşılması an meselesi.

Geçtiğimiz sene Trendyol’un rekor bir fiyatla Alibaba tarafından satın alınması hem girişim ekosistemi­miz için güzel bir haberdi, hem de Trendyol’un başında kadın girişimci olması açısından çok değerliydi. Yine benzer bir şekilde kurucusu kadın olan Insider girişimini­n, Sequoia Capital’dan yatırım alması geçen senenin en güzel gelişmeler­inden biriydi. Aytül Erçil’in ilk girişimind­en çıkış yapması, ikinci girişimi olan Vispera’da da ciddi yatırımlar alması hepimizi gururlandı­rdı. Yine Tazi.ai kurucu ortağı Prof Dr Zehra Çataltepe eşsiz heyecanıyl­a hem öğrenciler­e hem de diğer kadın girişimcil­ere ilham veriyor.

 ??  ??
 ??  ?? Demet Mutlu
Demet Mutlu
 ??  ?? Senem Deniz Sağıroğlu Ünsal
Senem Deniz Sağıroğlu Ünsal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye