Sabah

Osmanlı’dan bugüne ata sporları tarihi kitaplaştı

Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı’dan bugüne ata sporları ve uluslarara­sı yarışmalar­a ilişkin belgeleri biraraya getirdi. Kitapta ilk kulüplerde­n, beden derslerine kadar bir çok konu işlendi

-

Cumhurbaşk­anlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nca 16. yüzyıldan başlayarak, Cumhuriyet­in ilk yıllarına kadar Türkiye’deki spor faaliyetle­ri hakkında bilgiler içeren “Arşiv Belgelerin­e Göre Osmanlı’da Spor” kitabı yayımlandı. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçişten sonra yeniden yapılanan Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın yayımlanan ilk eseri olma özelliğini taşıyan kitapta, binicilik ve at yarışları, ok ve tüfek atıcılığı, avcılık, güreş, cirit, beden terbiyesi, kulüpler ve idman yurtları, olimpiyatl­ara ilişkin detaylar öne çıkıyor. Osmanlı Devleti’nin spora ilgisi ve bu kapsamda uluslarara­sı spor organizasy­onlarına katılımına ilişkin bilgilerin yer aldığı kitapta, Selim Sırrı (Tarcan) Bey’in 1912’de İsveç’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na temsilci olarak katıldığın­a ilişkin belge dikkati çekiyor. Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, gençlik yıllarında­n itibaren sporla profesyone­l olarak ilgilenen ve bu ilgisini de her fırsatta çeşitli vesilelerl­e ifade eden Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazırlık aşamasında­n itibaren konuyla yakından ilgilendiğ­ini ve kitaba sunuş yazarak, çalışmayı onurlandır­dığını dile getirdi. Kitabın içeriğine ilişkin bilgi veren Ünal şunları söyledi: l Modern dönemde spor olarak adlandırıl­an ve bedensel hareketler­in tümünü içeren, gerek ulusal gerekse uluslarara­sı yarışların konusu olan faaliyetle­rin tarihi serüveni kitapta 139 belge grubunun çeviri yazıları ve özetleri ile ortaya konulmakta­dır. Osmanlı Devleti’nin klasik çağında bedensel dayanıklıl­ığı artırmak için ve askerliğe hazırlık amacıyla güreş, cirit, okçuluk, binicilik, atıcılık, avcılık faaliyetle­ri yaygındı. Tanzimat sonrasında ise Avrupa ülkeleri ile iletişimin artmasıyla jimnastik, yüzme, yelken yarışları, eskrim, futbol, bisiklet gibi spor dalları da eklendi l Ele alınan belgeler İstanbul fethinin hemen ardından ok talimi ile uğraşan ve bugünkü spor kulüplerin­in tarihteki yansımalar­ı olarak değerlendi­rebilecek spor tekkelerin­e ilişkin bilgiler de içeriyor. Güreşin efsane isimlerind­en Adalı Halil, Kara Ahmet ve Kurtdereli Mehmet pehlivanla­ra ait belgeler var. 1899’da Paris’te yapılan güreş müsabakası­nda dünya birincisi olan Kara Ahmet’in Paris Belediye Meclisi tarafından 5’inci rütbede mecidi nişanı verilmesin­e ilişkin talep yer alıyor.

l İdman yurtları, izci kulüpleri ve genç dernekleri ile beden terbiyesin­in yaygınlaşt­ırılması amaçlandığ­ını, sporun artık okulların eğitim müfredatın­a dahil edildiğini ve kız çocukların­ın da bu derslerden istifadele­rinin sağlanması için kadın beden eğitimi öğretmenle­rinin tayin edildiğine dair belgeler ise Osmanlı modernleşm­esinin hemen tüm sahalarda olduğu gibi spor alanında da gerçekleşt­iğini göstermesi bakımından önemlidir. Özellikle kız çocukların­ın da eğitim ve öğretime dahil oluşlarını­n tarihi kadar, beden terbiyeler­ine de dikkat edilmesini­n Osmanlı modernleşm­esi adına güzel örnekler olduğunu düşünüyoru­m. AA

 ??  ??
 ??  ?? “Arşiv Belgelerin­e Göre Osmanlı’da Spor” kita bı Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a Uğur Ünal tarafından 2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakan lığı Özel Ödülleri Töreni’nde takdim edilmişti.
“Arşiv Belgelerin­e Göre Osmanlı’da Spor” kita bı Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a Uğur Ünal tarafından 2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakan lığı Özel Ödülleri Töreni’nde takdim edilmişti.
 ??  ?? Selim Sırrı (Tar can) Bey’in 1912’de İsveç’te düzenlenen Olim piyat Oyunları’na temsilci olarak katıldığın­a ilişkin belge.
Selim Sırrı (Tar can) Bey’in 1912’de İsveç’te düzenlenen Olim piyat Oyunları’na temsilci olarak katıldığın­a ilişkin belge.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye